Baba

A legtöbb anya tisztában van vele, mekkora segítség a jó probiotikum

Az anyák többsége rendszeresen ad probiotikus készítményeket gyermekének, és a prebiotikum fontosságával is tisztában vannak - derült ki (nem reprezentatív) házi kutatásunkból, amit a Babaszoba.hu látogatóinak részvételével végeztünk.
2017. Június 22.

Szervezetünkben jótékony hatású baktériumok milliárdjai élnek: a probiotikumok. Segítik a tápanyagok feldolgozását, erősítik az immunrendszert, sőt vitaminokat is termelnek. Ezeknek az apró baktériumoknak a tápanyagai a – számunkra lebonthatatlan – prebiotikumok. Utóbbiakról a kérdéssort kitöltők mintegy harmada még nem hallott, s így fontosnak sem vélte, hogy megtalálhatóak legyenek a probiotikus készítményekben.

Néhány szó a kérdőívet kitöltőkről

Válaszadóink kizárólag nők voltak – ez csupán a véletlen műve, hiszen a kérdésekre természetesen bárki válaszolhatott. A fővárosiak, a megyeszékhelyen vagy megyei jogú városban lakók, a más városokban élők és a községek népességét gyarapítók szinte egyenlő arányban találhatóak meg közöttük.

Ami az életkort illeti, többségük – körülbelül harmaduk –31 és 35 év közötti, a második legnépesebb korcsoportnak pedig a 26-30 éveseké bizonyult. Mintegy 15 százalék 36-40 év közötti, néhányan képviselik a 41-45 éveseket és a 45 év felettieket, míg egészen kevesen voltak a 25 év alattiak.

Képzettségüket tekintve a válaszolók több mint fele főiskolát vagy egyetemet végzett, és jelentős számban találunk érettségivel rendelkezőket is – e két csoport kereken kilencven százalékot fed le.

A fennmaradó tíz százalékon a szakmunkásképzőben bizonyítványt kapók és a legfeljebb a nyolc általános iskolai osztályt befejezők osztoznak.

A kérdőívet kitöltők kétharmadának egy, tizenhat százalékának kettő, tizenhárom százalékának kettőnél több gyermeke van. Pár kitöltőnknek egyetlen gyermeke sincs. A gyermekek csaknem fele 18 hónaposnál idősebb, 22 százaléka legfeljebb féléves, 19 százaléka 6-12 hónapos, és csak 13 százalék egy és másfél év közötti.

A kismamák csak módjával szedik a probiotikus készítményeket

A válaszadók pontosan negyede szedett a terhessége alatt valamilyen probiotikus készítményt – derült ki. A szoptatás alatt ennél kevesebben alkalmaztak ilyen szert – alig több mint a válaszolók hét százaléka.

Gyermeküknek azonban a kérdőív kitöltői közül legtöbben adnak, adtak már probiotikumot: csaknem háromnegyedük antibiotikumos kezelések idején és azt követően, illetve hasmenés alatt és után.

Egyetlen szülő csemetéje fejfájásán és álmatlanságán próbál így segíteni, míg a válaszadók negyede semmilyen probiotikus készítményt nem ad gyermekének.

A kérdésekre felelő anyák zöme (64 százalék) szükség szerint, évente többször is használja e készítményeket gyermeke szervezetének megerősítésére, néhányan pedig évente egyszer vagy kétszer, kúraszerűen.

Előnyben részesített készítménytípusok

A többség – 76 százalék – úgy vélekedik, hogy tápszeres babák esetében többször lehet szükség probiotikumok használatára, hogy a bél mikrobiotái megfelelően funkcionáljanak és segítsék az immunrendszer megerősödését. Ezzel szemben a válaszadók 24 százaléka szerint a csecsemőknek nincs szükségük probiotikumokra.

70 százalék a többféle baktériumtörzset tartalmazó probiotikus készítményeket részesíti előnyben, alig 6 százalék pedig az egyféle törzset rejtő szereket preferálja. 25 százalék szerint pedig nincs különbség a kettő között, vagyis mindkét féléhez ugyanúgy viszonyulnak. A prebiotikumokról a válaszadók szűk 66 százaléka hallott már. Ugyanannyi anya szerint fontos, hogy a probiotikus termékekben prebiotikumok is legyenek. Egyetlen válaszoló szerint ez nem lényeges, míg a kitöltők harmada számára mindegy.

Kapcsolódó anyagok:

Szedhető-e probiotikum a szoptatás alatt?

Probiotikumszedés a terhesség alatt

Mikor kell a babának probiotikumot adni?

Ennyi minden hat a baba bélflórájára

Ezért gyakoribb a tápszeres babáknál a hasmenés

Miért fontosak a gyerekek számára a probiotikumok?