Gyerek

Szedhető-e probiotikum a szoptatás alatt?

Sok szoptató édesanyában felmerülhet a kérdés: nem árt-e magzata egészségének, ha betegsége esetén probiotikummal segíti saját bélrendszere regenerációját? A kutatások megnyugtató eredményt hoztak.
2017. Május 09.

Ma már aligha kérdés bárkinek, hogy az újszülöttek és csecsemők számára a lehető legjobb táplálék az anyatej. Az újdonsült édesanyák rendszerint mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél tovább szoptathassák babájukat.

Jellemző az is, hogy a kismamák nagyon körültekintően járnak el, s a terhesség és a szoptatás hónapjai alatt igyekeznek kerülni a gyógyszerfogyasztást. Mégis előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor különféle készítményekre van szükségük. Szerencsére ma már léteznek szoptatásbarát szerek, így akár megfelelő antibiotikumot is felírhatnak az édesanyának, ha arra van szüksége. (Természetesen csak orvosi utasításra szabad antibiotikumot bevenni, valóban indokolt esetekben.)

Hasznos baktériumok

Antibiotikum mellé általában probiotikumot is szoktak ajánlani a doktorok, hiszen az orvosság nem válogat, és nem csupán a káros baktériumok, hanem a hasznos baktériumok is áldozatául esnek. Az antibiotikum veszélyezteti a belek, a szájüreg és a hüvely mikrobiológiai egyensúlyát, fokozva a mellékhatások kialakulásának esélyét. Minél hosszabb ideig szedjük, annál inkább érvényes ez. Ezért érdemes antibiotikum mellé probiotikumot is szedni, mely segít helyreállítani a bélrendszer mikroflóráját, hasznos, probiotikus baktériumokat juttatva a szervezetbe.

A hasznos baktériumok nélkülözhetetlenek az egészségünk fenntartásában, segítenek az immunrendszerünk megfelelő működésében, így nem szabad félvállról venni szerepüket, állapotukat. A probiotikum jó szolgálatot tehet hasmenés vagy akár egy hüvelyi fertőzés esetén is, regenerálva a sérült mikroflórát. A kismamákban azonban felmerülhet a kérdés: nem árt-e a probiotikum szedésével szoptatott csecsemőjének?

Biztonságos, sőt előnyös

A kanadai családorvosok lapjában néhány évvel ezelőtt ismertették az e témában született átfogó vizsgálat eredményét. Az ötletet pontosan az adta ehhez a munkához, hogy sok kismama érdeklődött a probiotikumok hatásáról háziorvosánál.

A szakemberek nyolc, színvonalas klinikai kutatás eredményét dolgozták fel, s kiderült, hogy a probiotikumok szedése semmilyen magzati károsodást nem okozott várandós nők esetében, s ugyancsak nem volt kedvezőtlen hatással a szoptatott babák egészségére. Így az édesanyák nyugodt szívvel szedhetnek probiotikumot. Terhesség és szoptatás idején nagyon ritka az ellenjavallat; kritikus állapotban lévő, illetve immunszuprimált betegek vagy teljes parenterális táplálás esetén – amikor a bél áteresztővé válik – viszont tényleg gondos orvosi mérlegelésre van szükség probitikum szedése előtt.

A vizsgálat eredménye alapján mindenesetre – az említett esetektől eltekintve – bátran nyúlhatnak a szoptató anyák a probiotikumokhoz, hiszen szedésük teljesen biztonságos, sőt előnyös lehet mind a mamákra, mind gyermekeikre nézve.

Olvasd el sorozatunk további cikkeit is:

Probiotikumszedés a terhesség alatt

Mikor kell a babának probiotikumot adni?