Baba

Erről árulkodhat a fül

Mit jelent, ha füled egy kissé eláll, ha fáj, ha cseng vagy viszket? Sosem gondolkodtál a jelentésükön? Pedig ezek mind olyan jelek lehetnek, amik valamilyen egészségi problémára is utalhatnak.
2017. Október 19.
Erről árulkodhat a fül (Fotó: Getty Images)

Az úgynevezett “Frank jel” például, ami a fülcimpa átlós gyűrődését (bemélyedését) jelenti, szívbetegségre is utalhat. A tudósok a mai napig nem tudják pontosan, hogy mi okozza a furcsa ráncot. Fontos azonban, hogy nem mindenki szenved szívbetegségben, akinek ilyen a füle – írja a webmd.com.

Gödrök és ráncok

A Beckwith-Wiedemann-szindróma elnevezésű fejlődési rendellenesség is okoz elváltozást a fülnél: a rendellenességgel küzdő babáknál ráncok, behúzódások vagy kis lyukak figyelhetők meg a fülnél. A szindróma nagyobb születési hosszal és súllyal jár, s a gyermek további növekedése és gyorsabb. Tapasztalható aszimmetria: testének egyik oldala nagyobb lehet a másiknál, és nagyobb valószínűséggel alakulnak ki bizonyos tumorok. A Beckwith-Wiedemann-szindrómás gyermeknél megfigyelhető még tünetként a nagyobb nyelv és születés után az átmeneti alacsony vércukorszint.

Alacsonyan ülő fülek

A mélyen ülő fülek utalhatnak akár Down, vagy Turner-szindrómára is. Mindkét szindróma kromoszóma-rendellenesség. A Down-szindrómásoknál gyakori első észrevett tünet többek között a mandula alakú szem, redő a szemzugnál, lazább ízületek, kicsi orr, négyujjas barázda a tenyéren, rövidebb ujjak. A Turner-szindróma jelei az újszülöttnél: ödémás kézfejek, laza bőrredő a tarkón. Később megfigyelhető a feltűnően alacsony termet. Két másik ritka betegségre is utalhatnak az alacsonyan álló fülek: a Shprintzen-Goldberg és a Jacobsen-szindrómára.

Hiányzó külső fül

Az orvosok nem tudják, mi okozza, de a környezeti hatások és a terhesség alatt bizonyos gyógyszerek szedése is szerepet játszhat a kialakulásában. Ez önmagában, vagy egy másik genetikai rendellenességgel együtt is jelentkezhet. A legtöbb esetben az orvosok a külső füleket plasztikai sebészeti beavatkozással pótolják.

Szokatlan alakú fül

Még akkor is, ha csak egy apró bőrcsonk látható a fülön, a jelenség utalhat a vese működésének problémájára. A csecsemő veséi ugyanis a fülekkel egyidejűleg alakulnak ki.

Fülcsengés (tinnitus)

Ezt általában a fülhöz közvetlenül kapcsolódó dolgok okozzák – például a fülzsír felhalmozódása, vagy hangos zajok, sérülések, fülgyulladás. De ezek és sok egyéb lehetséges ok mellett a fülcsengés utalhat az állkapocs és a koponya találkozásánál lévő ízület (temporomandibuláris ízület) problémájára, de akár mandulagyulladásra is.

Viszkető fülek

Leggyakrabban gombafertőzés vagy más fülirritáció okozza, például pszoriázis. A pikkelysömör néven is ismert betegség az immunrendszer hibás működése miatt alakul ki: az immunrendszer megtámadja a szervezet saját szövetét. Nagyon fájdalmas lehet a fülön, hisz a bőr ott nagyon vékony. A pikkelysömör nem gyógyítható, de a tünetek kezelhetők.

Fülfájás

Okozhatja fülfertőzés, torokfertőzés, a fülzsír vagy a folyadék felhalmozódása, de akár fogcsikorgatás vagy tályogos fog is. Ha a gyermek fülfájása egy nap alatt nem javul, vagy lázzal, hányással, torokfájdalmakkal, duzzadással jár, mindenképp orvoshoz kell fordulni.

Kapcsolódó cikkeink: