Baba

Hogy tanítsuk meg az orrfújásra?

Fontos lépés a gyógyulásban, ha a gyerek már magától ki tudja fújni az orrát, nincs a szülőre utalva. Ráadásul, ha mindezt játékosan tesszük, nagyon hamar el tudja sajátítani a technikát!
2013. December 18.

Ahhoz, hogy a gyermek megértse, hogyan lehet hatékonyan, erőteljesen kifújnia az orrát, nem árt néhány trükköt mutatnunk neki.

Tollpihe és lufi

Ilyen lehet, ha az asztalra tollpihét, vagy más nagyon könnyű, ám nem túl apró tárgyat teszünk és magunk mutatjuk be, hogy az orrunkból kifújt levegővel hogy tudjuk elrepíteni. megmutatjuk a gyermeknek, hogyan tudjuk mi orrfújással (nem szájjal) átjuttatni hozzá a másik oldalra. Utána természetesen ő is kipróbálhatja ezt.

A gyereknek móka a lufifújós módszer, ami nem csak az orrfújásra tanítja meg, de ráadásul a nátha fülszövődményeinek kialakulását is megelőzheti. Ehhez mindössze egy leeresztett lufira és egy rákötött szívószálra van szükségünk, amelynek segítségévek a kicsi az orrával tudja felfújni a lufit.

Ezért fontos a tisztítás

Az orrüreg nyálkahártyája fontos élettani működést végez: szűri, megnedvesíti és megmelegíti a belélegzett levegőt. Ennek a három feladatnak akkor tud megfelelni, ha nem túl szennyezett a levegő, ha megfelelő a páratartalom és aktuálisan nincs vírus- vagy baktériumfertőzés az orrüregben.

A jól működő orrnyálkahártya védelmi rendszere az orrnyílás felé igyekszik kihajtani a bejutott idegen anyagokat. Így az orrfújás technikájának elsajátításával gyermekünk önállóan tud megszabadulni a felgyülemlett váladéktól, ezzel megelőzve az arcüreg- vagy fülgyulladást. A helyes orrfújási technika elsajátításában nagyon fontos, hogy a két orrlyukat mindig váltva fújja a gyerek úgy, hogy közben a másikat befogja. Ne fogjuk be rövid pillanatokra sem mindkét orrlyukat.

Kapcsolódó cikkeink:

Tanítsd meg orrot fújni!

Így tanítsuk orrot fújni!

Tanítsuk fújni!

Egy fül-orr-gégész tanácsai