Baba

Segítünk, mi a teendő eldugult orr esetén

A náthás, bedugult orr nemcsak az alvást, de az evést is megnehezíti a babák számára, akik ettől érthetően türelmetlenebbek és sírósabbak lesznek. Fontos az azonnali segítség!
2024. Február 05.
FOTÓ: GETTY IMAGES
FOTÓ: GETTY IMAGES

Szövődményeket is okozhat

Orrdugulás akkor jön létre, ha az orrüregben és a légutakban található nyálkahártya megduzzad, az orrjárat beszűkül, az orrlégzés pedig korlátozottá vagy teljesen lehetetlenné válik. Ha az orr felett, mellett és a szemek alatt elhelyezkedő, levegővel telt melléküregekből a felgyülemlett váladék nem tud kiürülni, a benne található kórokozók elszaporodhatnak, ami könnyen szövődményekhez – például arcüreg-, homloküreg- vagy középfülgyulladáshoz – vezethet.

Orrdugulás a leggyakrabban vírusos megbetegedések vagy allergia következtében alakul ki, de előfordulhat például ferde orrsövény, reflux, orrmandulagyulladás vagy tejallergia esetén is. Ha egy kisgyermeknél gyakran jelentkezik vagy krónikussá válik, érdemes minden esetben alapos kivizsgálással utánajárni a kiváltó okoknak. Ne várjunk az orvos felkeresésével akkor sem, ha az orrdugulás mellett láz, légzési nehézség vagy fülfájás jelentkezik, valamint akkor, ha a gyermek nem fogadja el a folyadékot!

Folyadékpótlás

Náthás gyermekeknél az ivás különösen fontos, hiszen a nyitott szájjal való lélegzés során még inkább megnő a folyadékszükségletük. Az anyatejes babákat etessük minél gyakrabban, hiszen a tejben található védőanyagok még inkább elősegíthetik a mielőbbi gyógyulást. Hatásosak lehetnek a gyógynövényekből készült teák is, ezeket azonban egyéves kor alatt kizárólag gyógyszertári tisztaságú gyógynövényekből készítsük el. Ekkor azonban még tartózkodjunk a kamilla-, a borsmenta-, valamint a fekete és zöldteáktól! Helyettük ajánlott például a nyákoldó és köptető hatású ánizstea, 5-6 hónapos kortól pedig már a csipkebogyó-, a hársfa- valamint a hibiszkusztea is jó választás lehet. Bizonytalanság esetén érdemes egyeztetni a gyermekorvossal vagy védőnővel.

Az orrszívás elengedhetetlen

Az orrszívás sok szülő rémálma, nátha esetén azonban nélkülözhetetlen: bár kellemetlen, ahogy kitisztul az orrüreg, a baba máris jobban érzi magát, ráadásul segítségével a súlyos tünetekkel járó szövődményeket is elkerülhetjük. Orrszíváshoz a legkisebbeknél ajánlott a műanyag, kézi eszközök használata, ám ha nem járunk vele sikerrel, térjünk át az elektromos vagy orrszívó-porszívóra. A művelet előtt érdemes bevetni a patikában vény nélkül kapható, fiziológiás sós vizes orrspray-ket is, amelyek segítenek fellazítani az orrváladékot, így az könnyebben eltávolítható.

Az orrnyálkahártyaduzzanat enyhítése

Ahhoz, hogy a baba orrlégzése helyreálljon, fontos a légzést akadályozó orrnyálkahártyaduzzanat mielőbbi megszüntetése. Ebben segíthetnek azok a – gyógyszertárban szintén recept nélkül beszerezhető – érösszehúzó orrspray-k, amelyeket a már megtisztított orrjáratokban célszerű alkalmazni. Ezek a készítmények nemcsak a problémát okozó duzzanatot, hanem az orrváladékot is hatékonyan csökkentik. Fontos, hogy mindig a gyermek életkorának megfelelő, lehetőség szerint tartósítószermentes készítményeket válasszunk. A gyógyszeres változatok mellett elérhetőek kíméletesebb hatású, tengerisó-tartalmú készítmények is, amelyek segítenek kimosni az orrból a letapadt váladékot, ezáltal enyhítve az orrdugulást.  

Teremtsünk megfelelő körülményeket

Ahhoz, hogy a kisbaba mielőbb meggyógyuljon, próbáljuk biztosítani számára a nyugodt alvást, amelyhez nem csak az orrtisztítással és a folyadékpótlással járulhatunk hozzá. Amíg a gyermek náthás, érdemes az ágya fejvégi részén enyhén megemelni a matracot, valamint száraz levegő esetén gondoskodni a szoba megfelelő párásításról. Fontos, hogy télen betegség idején se fűtsük túl a szobát: az optimális hőmérséklet a 20-21 fok, de újszülött korban ennél egy-két fokkal melegebb is lehet. Gondoskodni kell továbbá a friss levegőről is, ehhez naponta több alkalommal szellőztessünk, leginkább azokban a napszakokban, amikor a legtisztább a levegő.