Gyerek

Elkaphat a gyerek egyszerre több légúti vírust?

Gyakran halljuk, hogy itt az influenza-szezon, az új Covid variáns, sőt az RSV is, és nagy a veszélye annak, hogy egyszerre fertőznek kapjuk el az összeset. Megfertőzhet egyszerre két vagy akár három vírus is?
2023. Január 13.
Kislány fújja az orrát betegen az ágyban fekszik
Kép: Getty Images

Számos bizonyíték van arra nézve, hogy ez nem nagyon valószínű, ahogy a gyogyhirek.hu cikke fogalmaz, ezek a vírusok nem nagyon jönnek ki egymással. Ugyanis, amikor az egyik vírus járványt okoz, akkor a másik vírus jóval kevesebb megbetegedést vált ki. A rhinovírus, ami a nátháért felelős például megakadályozza az influenza A terjedését, az RSV pedig kifejezetten gátolja a rhinovírusok elszabadulását, ahogy az influenza A szintén gátolja az influenza B terjedését.

A megfigyelések szerint amikor az egyik vírus járványa csúcspontján van, akkor a másik vírus fertőzési gyakorisága igen alacsony. Vannak azonban kivételek.  Nicaraguában például tavaly a COVID-19 és az influenzajárvány egyszerre érte el a csúcspontját. Ez az adott populáció immunitásán múlhatott, amiben szerepet játszhat az átoltottság, de még inkább az életkörülmények, a táplálkozás, a higiénia, azaz azok a tényezők, amelyek gyengíthetik az immunrendszert.

1957-ben végezték az első olyan kísérletet, amely bizonyította, hogy az egyik vírussal való fertőzés kizárja a másik vírussal történő fertőzést (ezt superinfection exclusion-nak nevezzük). Miután a héj nélküli tyúktojást inaktivált influenzavírussal inkubálták, később a tojást nem tudták megfertőzni a vírus élő, aktív változatával. Itt azt is felfedezték, hogy a tojás egy kémiai anyagot termel, amely megakadályozza a fertőződést. Ezt az anyagot nevezzük interferonnak. Azóta tudjuk, hogy a vírussal fertőzött sejtek interferont termelnek, amelynek nagyon erős, antivirális aktivitása van.

Egy nagy vizsgálatban, amelyben 13.000 ember légúti mintáját vizsgálták, 1911 mintában találtak vagy rhinovírus, vagy influenza A vírusfertőzést. De, összesen csak 12 olyan esetet találtak, amikor mindkét vírus egyszerre volt jelen. Ez utóbbi is leginkább legyengült immunrendszerű embereknél fordulhat elő, vagy olyan ritka genetikai rendellenességekben, amikor az interferon gyengébben, vagy nem termelődik – ismerteti a gyogyhirek.hu.

Tehát annak az esélye, hogy egyszerre legyünk mi, vagy a gyerekünk influenzások és RSV-fertőzöttek vagy más, többféle légúti vírus egyszerre döntsön le a lábunkról, nagyon kicsi. Azonban ahogy a fertőzés elmúlik, meggyógyulunk, és az interferon lebomlik, a szervezet újra meg tud fertőződni vírussal.

Forrás: gyogyhirek.hu