Kisgyerek

Kire jelent különös veszélyt az RSV-fertőzés?

Az RSV a leggyakoribb légúti kórokozó gyerekeknél, legtöbbször a közönséges náthához hasonló tüneteket okoz. Ám egyes esetekben súlyosabb megbetegedést is okozhat.
2022. November 08.
Anya segít orrot fújni a kisfiának

Az RSV rövidítés az óriássejtes tüdőmeg­betegedést okozó vírus nevét (respiratory syncytial virus) jelöli. Ez a leggyakoribb, szezonális (októbertől májusig tartó időszakban) légúti kórokozó, a gyerekek jelentős részét 2-3 éves korára megfertőzi és legtöbbször a közönséges náthához hasonló tüneteket okoz. Ám nem minden esetben enyhék a tünetek.

Leggyakrabban a koraszülött babáknál és a veleszületett szívrendelleneségben illetve tüdőbetegségben szenvedő, 2 év alatti gyerekeknél okozhat az RSV tüdő- és hörgőcskegyulladást. Ez már súlyosabb lefolyást jelenthet, akár kórházi kezelés is indokolt lehet.

Koraszülött babák esetében az RSV-fertőzés azért lehet súlyosabb lefolyású, mert az idő előtti születés miatt a légzőszervek nem fejlődtek ki tökéletesen. A BPD, a koraszülöttek krónikus tüdőbetegsége azoknál a koraszülött csecsemőknél alakulhat ki, akik hosszan tartó, magas oxigénkoncentrációjú lélegeztetésben részesültek.

Az RSV tünetei tehát kezdetben (és sok esetben itt meg is állnak) a nátháéhoz hasonló, azaz: láz, orrfolyás, tüsszögés.

Ha azonban a fertőzés eléri a tüdőt, az RSV tünetei rosszabbod­hatnak. Ezek a tünetek az alábbiak lehetnek: mélyebb és gyakori köhögés, ajkak, körmök elkékülése, légzési nehézség, zihálás, sípoló hanggal, szapora légzés, kiszáradás, a csecsemő nehezen táplálható.

Hogyan védhetjük meg a veszélyeztetett csecsemőket az RSV-fertőzéstől?

A koraszulott.com az alábbiakat tanácsolja:

  • Mindenki alaposan mosson kezet, aki a babával érintkezik
  • Ha megfáztunk, lázasak lettünk, ne puszilgassuk a babát
  • Ha nem a közvetlen családtagok betegedtek meg, akkor ők egyáltalán ne menjenek a baba közelébe, amíg betegek
  • Az RSV-szezon alatt lehetőleg ne vigyük a babát zsúfolt, sok ember által látogatott helyre
  • Ne dohányozzunk a baba környezetében
  • Fontoljuk meg az RSV elleni védőoltás beadatását

Kép: Getty Images

Forrás: koraszulott.com