Kisgyerek

Ettől a betegségtől is többet aludhat a gyerek

Ha egy kisgyerek beteg, kétféle módon hathat az alvására: nem tud rendesen aludni, mert például folyamatosan köhög, vagy bedugul az orra vagy épp ellenkezőleg, szinte egész nap alszik.
2023. Január 05.
Kislány macival alszik
Kép: Getty Images

Utóbbi jellemző az RSV-vel fertőzött gyerekek esetében.  Az RSV egy rendkívül fertőző vírus, amely az orr, a torok és a tüdő megbetegedését okozza. A legtöbb gyermek életének első két évében legalább egyszer elkapja az RSV-vírust.

„Az RSV a kétéves és annál kisebb gyermekeket jobban érinti, mint az idősebbeket, és általában annál súlyosabb a lefolyása, minél fiatalabb a baba”- mondta Dr. Alyssa Silver gyermekorvos a Rompernek. Dr. Ricardo G. Baler szerint a vírus súlyosabban érinti “a koraszülött csecsemőket és azokat a csecsemőket, akiknek például veleszületett szívbetegsége vagy hörgőbántalma van”. Dr. Matthew Kelly szerint a felnőttek és a nagyobb gyerekek is megfertőződhetnek RSV-vel, de kevésbé súlyosak a tüneteik. Ahogy a gyerekek nagyobbak lesznek, magyarázza Dr. Kelly, a légutak átjárhatóbbak lesznek, ami megkönnyíti a vírus kezelését.

RSV és a baba alvása

Mint minden betegség esetében, a baba szervezetének keményen kell dolgoznia, hogy leküzdje az RSV-t, ami miatt a szokásosnál kicsit aluszékonyabb lehet, de a vírus természete miatt a gyerekek nem alszanak mélyen. Dr. Baler szerint az RSV-vel fertőzött csecsemők nehezebben alszanak el és Dr. Silver megjegyzi, hogy “a csecsemők gyakrabban ébredhetnek fel”, ha már elaludtak. Dr. Kelly hozzáteszi, hogy a kisgyermekek elsősorban az orrukon keresztül lélegeznek, és az RSV orrfolyást/dugulást okoz, így gyakrabban ébrednek fel, mert nehezebben kapnak levegőt.

Természetesen mindig vannak kivételek. Néhány csecsemő többet alszik, de a többség nem alszik jól vagy nem alszik olyan sokáig. Ha azonban a baba akkor sem ébred fel, amikor nyilvánvalóan már éhesnek kellene lennie, akkor mindenképp hívjunk orvost.

Hogyan segíthetünk az RSV leküzdésében?

Sajnos nem sok mindent lehet tenni a gyógyulási folyamat felgyorsítása érdekében. A legjobb dolog, amit szülőként tehetünk a pihentető alvás elősegítése érdekében, hogy sóoldatos cseppet, sprayt alkalmazunk, párásítjuk a szobát, ha szükséges, illetve megszüntetjük az orrdugulást.

Forrás: romper.com