Baba

Hatástalan a legnépszerűbb orrspray

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának (FDA) szakértői testülete hatástalannak találta az orrdugulás megszüntetését elősegítő legnépszerűbb orrspray-k fő hatóanyagát.
2023. Szeptember 13.
orrspray
Kép: Getty Images

A szövetségi intézmény legújabb vizsgálatának eredménye szerint a fenilefrint tartalmazó, recept nélkül kapható orrcseppek és orrspray-k az ígért hatást nem eredményezik. A szakmai vélemény szerint az sem lenne megoldás, ha a gyártók növelnék a szerek fenilefrin tartalmát, mert az súlyos mellékhatásokhoz, így a vérnyomás veszélyes megemelkedéséhez vezethet.

A fenilefrint tartalmazó, szabadon forgalmazható készítmények az elmúlt másfél évtizedben a legnépszerűbb orrdugulás elleni gyógyszerekké váltak, miután egy 2006-os szövetségi törvény a korábban elterjedt pszeudoefedrin tartalmú szereket vénykötelessé tette, mert annak hatóanyagából kábítószer, metamfetamin nyerhető ki.

Ha az amerikai gyógyszerhivatal elfogadja tanácsadóinak javaslatát, akkor a legnagyobb gyógyszergyártóknak gondoskodnia kell arról, hogy érintett készítményei lekerüljenek a gyógyszertárak polcairól.

forrás: MTI