Baba

Influenzás baba: ijedség helyett segítség

Az influenza minden korban erősen megviseli a szervezetet, és a kisgyermektől a felnőttig mindenki szeretne gyorsan túllenni rajta. Különösen igaz ez a legkisebbekre.
2015. Február 24.

A babáknál veszélyesek az influenza szövődményeiAz influenza minden téli időszak mumusa. Mindenki igyekszik elkerülni, hogy ne kelljen napokig vagy sokszor hetekig küzdenie a vírussal és a betegség következményeivel.

A csecsemők esetén különösen fontos, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy elkerülje a baba betegséget, mert a szövődmények kialakulásának kockázata magas lehet. A betegség gyors felismerése is fontos a piciknél. Míg a megfázás inkább fokozatosan fedi fel a tüneteket, addig az influenza jellemzően gyorsan, erős tünetekkel jelentkezik: magas láz, étvágytalanság, kimerültség, bágyadtság, de hányás, hasmenés is előfordulhat. A betegség szövődménye pedig az alsó légúti fertőzés és a középfülgyulladás is lehet.

Az egészen piciknél sokszor nehezen felismerhetőek a tünetek, vagy a szülők más betegségekkel keverik őket. Ugyanakkor jellemzően az egészen picik nem vagy keveset járnak közösségbe, így egy influenzás időszakban csökkenthetjük a fertőzésveszélyt, ha otthon maradunk a babával. Hat hónapos kor alatt a kicsik nem kaphatnék még védőoltást, így a családtagok azzal tudnak védekezni, ha magukat beoltatják. Ami szintén sokat segít a baba immunrendszerének, ha az anyuka tud szoptatni, mert az anyatej erősíti a kicsik szervezetének ellenállóképességét. A betegség ideje alatt is sokat számít a szoptatás, anyatejjel segíthetjük a kicsi szervezetét a gyógyuláshoz.

Ha mégis beteg lesz a baba, akkor sem kell kétségbeesni. Mindenképpen konzultáljunk a gyermekorvossal, hívjuk ki, nézze meg a babát, de vannak olyan egyszerű dolgok, amikkel segíthetjük a kicsi gyógyulását magunk is.

A láz csillapítására használhatunk kúpot és hűtőfürdőt is. Utóbbihoz engedjünk kézmeleg (a baba testhőmérsékletéhez közeli, de ne forró) vizet a baba kádjába, s néhány percenként engedjünk egy kevés hideg vizet a fürdőhöz, míg a víz 30-32 fokosra hűl. Ebben a „hűvösebb” vízben maradjon a kicsi 10-15 percig, majd alaposan töröljük meg, adjunk rá jól szellőző pamut ruhát, fektessük le és takarjuk be egy vékonyabb takaróval, segítve így a szervezet hőleadását.

A gyerekek és sokszor a szülők nagy része sem szereti a porszívós orrszívót, pedig nagy segítségünkre lehet abban, hogy a betegség okozta későbbi szövődményeket megakadályozzuk, kitisztítsuk a légutakat. Szintén az orrdugulás ellen használhatunk tengervízből készült orrcseppet, ami segíthet a baba orrában lévő nyálkahártya duzzanatának csillapításában. Az orr szabaddá tétele azért is fontos, hogy ez ne akadályozza a kicsit szopás közben.

Célszerű a gyerek szobájában a betegség ideje alatt párologtatni is, ez megakadályozza, hogy a helyiség levegője túl száraz legyen, ami fontos a náthával, köhögéssel küzdő babának.

Gyógynövényteákat is kipróbálhatunk a kicsiknél. Mivel a beteg gyermek általában étvágytalan, így az édeskömény teával próbálkozhatunk, ami segíthet abban, hogy a baba jobban egyen és segíti az emésztését is. Az influenza, megfázás idején felnőtteknél is alkalmazott, gyógyulást segíti teák a babáknál sem haszontalanok. A C-vitamint például a méltán sokat fogyasztott csipkebogyóteával tudjuk pótolni, bevinni a kicsi szervezetébe, de hársfateát is adhatunk neki, ami a köhögés, a bodzatea pedig hasonló hatása mellett a lázat is csillapíthatja.