Baba

A 3 évnél fiatalabbak kapják elsősorban az állam által felvásárolt vakcinát

Sem a gyógyszertárakba, sem magán oltóközpontokba nem kerülhet a Sanofi által gyártott influenza elleni vakcina Magyarországon, a kormány felvásárolta a teljes készletet azért, hogy a közellátás számára elsőbbséget biztosítson.
2020. Október 20.
A 3 évnél fiatalabbak kapják elsősorban az állam által felvásárolt vakcinát (fotó: Getty Images)

A Sanofi Vaxigrip Tetra vakcina annyiban különbözik a hazai oltóanyagtól, hogy három helyett négy vírus ellen nyújt védelmet, a terhesség bármely szakaszában adható, valamint a 6-3 év közötti korosztálynak is. A hazai oltóanyag ezzel szemben csak 3 év felettieknek adható.

A Népszavának Asztalos Andrea, a Sanofi-Aventis Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta: nemrég megkeresést kaptak az országos tisztiorvostól, hogy szeretnék megvásárolni a cégüknél rendelkezésre álló vakcina mennyiséget a veszélyeztetett célcsoportok számára. Mindezt annak érdekében, hogy minél szélesebb körben tudjanak oltani a háziorvosok.

Asztalos Andrea elmondta azt is, hogy a korábbi évekhez képest óriási az érdeklődés az influenza elleni oltás iránt, így ha be is kerülne a termékük a gyógyszertárakba, heteken belük hiánycikké válhatna.

Az eddigi 1,3 millió magyar gyártású oltóanyag mellett a Sanofi vakcinája is rendelkezésre áll majd a házi- és gyerekorvosoknál, bár az egyelőre kérdés, hogyan osztják szét – írja a 24.hu.

Egy háziorvos azt mondta a 24.hu-nak, hogy a magyar gyártású vakcina egész vírust tartalmaz, más cégek készítményébe viszont csak a vírus egyik fehérjéjét “teszik bele”. Így kevésbé hevesek az oltás utáni reakciók. Minden orvos szerint a magyar gyártású, három komponensű is megfelelő védelmet nyújt az influenza ellen, de sok beteg van, akik eleve nem a magyar gyártású 3Fluart vakcinát szeretné beadatni és az is előfordul, hogy a háziorvos nem ezt, hanem eleve az import verziót ajánlja.

A háziorvosoknál október 20-ától lehet jelentkezni influenzaoltásra, amit idén az állam mindenki számára ingyenessé tett. A koronavírus-járvány miatt a háziorvosok mellett Müller Cecília országos tiszti főorvos és Szlávik János infektológus is azt hangsúlyozta, hogy mindenki oltassa be magát. Szlávik János ezt ezt azzal indokolta, hogy megduplázódik a halálozás esélye annál, aki egyszerre kapja el a koronavírust és influenzát.

A 24.hu által megkérdezett háziorvosok zöme a korábbi években tapasztalt alacsony oltási hajlandóság miatt nem aggódik azért, hogy az állam a koronavírus-járvány ellenére sem rendelt az előző évekhez képest több vakcinát. Néhányuk azonban jelezte, ha mindenki megfogadja az országos tiszti főorvos tanácsát, és elindul a rendelőbe oltatni, akkor kevés lesz a készleten lévő vakcina. Egyelőre nagyobb gondnak látják az oltási rend beosztását, az előző évekhez képest ugyanis sokkal szigorúbb szabályok szerint tudják csak fogadni a betegeket: a legtöbb rendelőben a torlódás elkerülése érdekében előre egyeztetett időpontban, rendelési időn kívül lehet menni a vakcináért, amit steril körülmények között, a háziorvosnak kell beadnia.

A 24.hu rákérdezett az Emberi Erőforrások Minisztériumánál arra, hogy mi történik abban az esetben, ha a háziorvosoknál elfogy a vakcina, a tárca annyit írt válaszul, hogy “az előzetes felmérések szerint elegendő lesz az 1.3 millió influenza elleni oltóanyag”, illetve hogy “az elmúlt években átlagosan sajnos csak a fele fogyott el a vakcináknak”.

Forrás: Népszava/24.hu