Baba

Az influenza elleni oltás nem növeli a koronavírus-fertőzés esélyét

Egy nemrégiben közölt tanulmány szerint az influenza elleni védőoltás nem növeli annak kockázatát, hogy valaki koronavírust fertőzött legyen.
2020. Szeptember 27.
Az influenza elleni oltás nem növeli a COVID-19 megbetegedés kockázatát (fotó: Getty Images)

A Journal of Clinical and Translational Science folyóiratban megjelent kutatásból kiderül, hogy ősszel és télen az influenza elleni oltás az egyik fontos módja annak, hogy megőrizzük az egészségünket. Minden évben előfordulnak olyan esetek a szezonális influenzánál, amikor egyébként egészséges emberek kórházba kerülnek a betegség okozta szövődmények, különösen légúti fertőzés miatt.

A COVID-19 második hulláma éppen egybeesik a szezonális influenza megjelenésével. Ezért idén mindennél fontosabb az influenza elleni védőoltás felvétele. Ezzel megelőzhetjük a kettős járványt (angolul twindemic).

A fentebb idézett kutatás – amelyet Dr. Joe Zein vezetett -azt nézte meg, hogy azokkal, akik 2019 őszén-telén kaptak influenza-oltást mi történt a 2020-as tavaszi koronavírus-járvány idején . Természetesen az adatokat összevetették azokéval, akik nem kaptak influenza elleni védőoltást.

A kutatók több mint 13 000 ember adatait elemezték. Az eredmények szerint nem volt különbség sem a megbetegedés kockázatában, sem annak súlyosságában, sem a halálozás szempontjából azok között, akik megkapták 2019 őszén/telén az influenza elleni védőoltást és azok között, akik nem kapták meg. Magyarán: nem növelte a COVID-19 kockázatát, de nem is csökkentette azt, hogy valaki megkapta az influenza elleni oltást vagy sem.

Az eredmények azt sugallják, hogy fontos az influenza elleni védőoltás, ez a legjobb módja annak, hogy védekezzünk az influenza vírusa ellen. A kutatók úgy vélik, hogy széles körben lenne szükség a védőoltásra, ezzel az egyidejű – influenza és COVID-19 – fertőzést elkerülhetjük, ahogy az egyidejű járvány kockázatát is csökkenthetjük.

Mivel a koronavírus-járvány jelentős mértékben megterheli az egészségügyi ellátórendszert, ezért az oltás beadatása azt is eredményezheti, hogy kevesebben fordulnak majd orvoshoz influenzás tünetekkel. A kutatás vezetője, Dr. Joe Zein ezért határozottan javasolja az influenza elleni védőoltás beadatását, mind magunk, mind az egészségügyi ellátórendszer érdekében.

(via)