Terhesség

Roham várható, de a kormány ugyanannyi influenzavakcinát rendelt, mint tavaly

Jövő héten indul az influenzaoltási időszak, de a mostani szezon a koronavírus-járvány miatt biztosan más lesz mint a korábbiak.
2020. Október 14.
Roham várható, de a kormány ugyanannyi influenza vakcinát rendelt, mint tavaly (fotó: Getty Images)

Világjárvány mentes években bár ingyenes több veszélyeztetett csoportnak is az influenza elleni védőoltás, nem járunk az élen világviszonylatban az oltásos védekezésben. A g7.hu számításai szerint Magyarországon évente 3,5-4 millió ember kaphatna díjmentesen oltást, de az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) 1,3 millió adagot szokott megrendelni, ráadásul ennek több mint 40 százaléka el sem fogy. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemrég közölte, hogy 1,3 millió influenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre, ami pontosan megegyezik a korábbi években bevetett mennyiséggel. A minisztérum szerint ez azért nem gond, mert az elmúlt években átlagosan csak a vakcinák fele fogyott el – írja a 444.hu.

Idén azonban más lehet a helyzet, mert szakemberek nagyon erősen javasolják, hogy aki csak teheti oltassa be magát az influenza ellen, ezzel is csökkentve, hogy egyszerre betegedjen meg koronavírussal és influenzával, másrészt ingyenesen elérhetővé tették mindenki számára idén az oltást. Az ingyenes oltás október 20-tól lesz elérhető és nagy roham várható.

Magyarországon minden évben, így idén is, két vakcina van a piacon, az egyiket a magánszemélyek tulajdonában lévő Fluart Kft. gyártja, a másikat pedig a francia Sanofi gyógyszeróriás oltóanyag-termelő ága, a Sanofi-Pasteur.

Az ÁNTSZ mindig a magyar vakcinából rendel. A francia vakcina más módszerrel készül, mint a magyar és a két oltóanyag versenyzik egymással: az ingyenes oltás a magyar lesz, a franciáért fizetni kell. Mindkét oltás vényköteles, ezért mindkét esetben a háziorvosnál kell kezdenünk a beszerzést. Az szokott lenni a gyakorlat, hogy a magyar oltást a rendelőben azonnal be is adják. A francia oltásért viszont el kell menni a patikába vagy egy magánoltóhelyre, értelemszerűen pénzért.

Most az lesz a fő kérdés, hogy az állam által megrendelt mennyiség elég lesz-e, illetve már most van-e annyi a rendelőkben, amennyi a kezdethez szükséges.

A fizetős oltás iránt hatalmas már az előzetes érdeklődés is. A piaci szereplők arra számítanak, hogy hiába lesz mindenkinek ingyenes a magyar vakcina, még ennek ellenére is rengetegen fogják náluk megvásárolni az 5-6 ezer forintosra várható francia oltást – írja a g7.hu.

A 444.hu értesülései szerint több háziorvos is olyan levelet kapott a Fővárosi Kormányhivataltól, ami szerint bár a kormány döntése értelmében a 2020/2021-es influenzaszezonban bárki kérheti a térítésmentes influenza elleni védőoltást, de “a szakmai ajánlás továbbra is az, hogy a kockázati csoportba tartozók körében minél magasabb átoltottságot érjünk el”. Ebbe a csoportba a 60 éven felüliek, a tartós betegségben szenvedők és a terhes nők tartoznak.

A 444.hu beszélt olyan háziorvossal, aki telefonon azt az utasítást kapta a hatóságtól, hogy ha fiatalok jelentkeznek, próbálják meg húzni az időt. Őket lehetőleg már csak akkor oltsák be, ha marad elég a vakcinából. Attól tartanak, hogy ha minden jelentkezőnek be kellene adniuk, akkor a készlet biztosan nem lenne elég. De ha valaki biztosra akar menni, annak azt javasolják, hogy vegye meg a patikában a saját pénzén, és beadják neki a rendelőben.

Fontos kérdés az is, hogy a beoltáshoz szükség lesz-e negatív koronavírustesztre. Ugyanis egy átlagos szezonban csak tünetmenteseket oltanak be influenza ellen, kikérdezik a pácienst, hogy meg van-e fázva, vannak-e egyéb tünetei, ha a válasz igen, akkor el szokták halasztani az oltást.

Amikor erre a g7.hu rákérdezett egy magánoltóhelyen, azt mondták, hogy idén sem lesz ez másként, azaz tünetes pácienst nem fogadnak. Kérdés, hogy egy tünetmentes koronavírus-fertőzött beoltása milyen kockázatokat hordoz.

Az ÁNTSZ és a minisztérium erre a kérdésre sem válaszolt a g7.hu-nak. Mivel a beoltás az ígéretek szerint október 20-tól indul, és az oltóhelyek nem tudnak arról, hogy külön protokoll lépne életbe, az tűnik valószínűnek, hogy nem lesz ilyen, vagyis nem kell igazolni, hogy valaki nem koronavírusos.

Forrás: g7.hu/444.hu