Baba

Minden, amit tudni kell a csecsemők influenzaoltásáról

Hány hónapos kortól adható és miért érdemes megfontolni az influenza elleni védőoltás beadatását?
2020. Október 12.
Minden, amit tudni kell a csecsemők influenzaoltásáról (fotó: Getty Images)

Mikortól adható az influenza elleni védőoltás?

Az influenza elleni védőoltás 6 hónapos kortól adható. Az oltás biztonságos a baba féléves korától. Az öt évnél fiatalabb gyerekek körében gyakoribbak az influenza szövődményei, például a tüdőgyulladás és a kiszáradás – hívja fel a figyelmet a parents.com cikke.

Hat hónapnál fiatalabb babák nem kaphatnak influenza elleni védőoltást, mert az immunrendszerük még nem elég fejlett.

Mikor érdemes beadatni?

Mivel az influenza szezon télen erősödik fel, ezért ősszel, október végéig érdemes beadatni az oltást. Ha később kapja meg a baba az influenza elleni védőoltást, akkor is védelmet jelent a betegség ellen.

Miért ajánlott a csecsemők influenza elleni oltása?

Mert nagyobb arányban lehetnek szövődmények, könnyebben száradnak ki és nagyobb arányban alakulhat ki tüdőgyulladás, mint a nagyobb gyerekeknél. Súlyosbodhatnak olyan betegségek, mint az asztma és a szívbetegség, illetve gyakoribb a fülfertőzések, orrmelléküreg-betegségek kialakulása is.

Ritkán, de halálos kimenetelű is lehet az influenza, az Amerikai Járványügyi Hivatal, a CDC (Centers for Disease Control and Prevention) becslései szerint évente 130-1200 18 évnél fiatalabb gyerek halt meg influenzában az Egyesült Államokban.

Azok a babák, akiket beoltanak influenza ellen kevésbé kapják el a vírust, és ha mégis megfertőződnek, akkor csökken a szövődmények, a kórházi kezelés és a halál kockázata.

Az influenza elleni oltás mellékhatásai

A gyakori tévhit ellenére az influenza elleni oltástól senki nem lesz influenzás. A CDC szerint ugyanis a legtöbb oltás inaktivált vírusokból áll vagy egyetlen influenzavírusból származó gént használnak fel. Ennek ellenére a babánál enyhe mellékhatásokat tapasztalhatunk: lázat, bőrpírt, fájdalmat az oltás helyén vagy annak közelében. Ezek a tünetek csak egy-két napig tartanak.

A súlyos allergiás reakciók ritkák. Ha a babánál légzési problémákat, zihálást, csalánkiütést, szédülést, felgyorsult szívverést vagy egyéb aggasztó tüneteket tapasztalunk, akkor azonnal forduljunk orvoshoz.

Biztonságos az influenza elleni oltás?

A válasz: igen. Kutatások ráadásul azt mutatják, hogy az influenzával való megfertőződés kockázata kisgyerekek esetében kockázatosabb, mint az oltás következtében lehetséges mellékhatások kockázata.

“A védőoltásokban található ható- és segédanyagok – figyelembe véve az élet alatt reálisan kapható dózisok számát is – nem toxikusak, a segédanyagok Európai Gyógyszerkönyvi minőségűek, melyek számos más gyógyszerben, élelmiszerben is előfordulhatnak” – olvashatjuk az Országos Epidemiológiai Központ, ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala állásfoglalását. Ugyanitt azt is írják, hogy az oltásellenesek gyakran hivatkoznak a vakcinában található higany, illetve a tiomerzál káros hatásaira. Az életkorhoz kötött, kötelező védőoltásokhoz alkalmazott oltóanyagok nagy része – MMR, IPV, HIB, BCG, Tetracoq – nem tartalmaz tiomerzált. Jelenleg néhány influenza elleni oltóanyagban található alacsony mennyiségben a tiomerzál. A jelenleg használt oltóanyagokban előforduló higany mennyisége jóval alacsonyabb, mint a higanybevitelre vonatkozó ajánlások.

Kétféle oltóanyag létezik, ebből az egyik adható a 6-35 hónapos babáknak.