Baba

Meddig tart a fogzás?

Az első tejfog megjelenése fontos mérföldkő a baba fejlődésében. A fogakra szüksége van a kicsinek a rágáshoz, és a beszédben is fontos szerepet töltenek be. Lássuk, mikorra bújik ki az összes tejfog!
2022. Május 12.
Meddig tart a fogzás? (Fotó: Getty Images)

Mivel a koponya és ezzel együtt az állkapocs jóval kisebb, mint felnőttkorban, így jelentősen kevesebb (32 helyett 20) és kisebb fogakból áll az első fogazatunk. A tejfogak előbújása szimmetrikusan történik, azaz a bal és jobb oldalon nagyjából egyszerre bukkannak fel a szájüregben ugyanazon típusú fogacskák. Előbújásuknak van egy statisztikai adatokon, megfigyelésen alapuló sorrendjük, ám fontos hangsúlyozni: a “minden baba más” kijelentés ez esetben is helytálló. A fogak megjelenési sorrendjében és a fogzással együtt járó tünetek terén is megfigyelhetők egyéni eltérések

Mikor jelenik meg az első fog? Meddig tart a fogzás?

A legtöbb babánál 6 hónapos korra bújik elő az első tejfog. Ennél korábban jelentkeznek a fogzásra jellemző kísérő kellemetlenségek (ha jelentkeznek egyáltalán), úgymint…

  • duzzadt, piros fogíny,
  • nyáladzás,
  • rágás, harapás,
  • nyűgösség, sírósság,
  • gyakori fülhöz vagy archoz nyúlás,
  • étvágytalanság.

A fogak párban, szimmetrikusan jelennek meg a szájüregben, és körülbelül a baba 3 éves korára az összes tejfog előbújik. (A 4 éves kort jelölik meg a szakemberek határként.) A legtöbb kellemetlenséget az első pár fog és a leghátsó őrlőfogak előbújása okozza – ekkor számíthatunk a legintenzívebb fájdalomra és nyűgösségre a kicsinél.

A fogak jellemző előbújási sorrendje a következő:

Életkor Fogak
6-10 hónap Alsó, középső metszők
8-12 hónap Felső, középső metszők
9-13 hónap Felső, oldalsó metszők
10-16 hónap Alsó, oldalsó metszők
13-19 hónap Felső, első tejőrlők
14-18 hónap Alsó, első tejőrlők
16-22 hónap Felső szemfogak
17-23 hónap Alsó szemfogak
23-31 hónap Alsó, második tejőrlők
25-33 hónap Felső, második tejőrlők

Hogy segíthetünk a babának?

Mindenekelőtt adjunk neki megbízható minőségű rágókát – ha nagyobb, akkor kekszet, zöldséget, gyümölcsdarabot -, amivel masszírozhatja a fogínyét. A legjobb, ha hűs a rágóka vagy étel, mert ezáltal még intenzívebben képes enyhíteni a fogkorona okozta feszítő érzést, fájdalmat.

Helyileg ható fogzás könnyítő géllel is csillapíthatjuk a pici fájdalmát és diszkomfortérzetét. A speciálisan babáknak készült gél egy vékony réteget képez a duzzadt ínyen, így mérsékli a fájdalmat és a fog áttörése után segíti a sebgyógyulást. A legkritikusabb napokban használhatunk fájdalomcsillapító kúpot vagy szirupot is. (De csak pár napig és az orvossal való egyeztetés után!)

Szeretgessük, öleljük, hordozzuk minél többet a babát a nyűgös időszakban. Bizonyított, hogy a testi közelség, érintés fájdalomcsillapító hatású.

Fogápolási tippek

Ahogy megjelenik az első tejfog a szájüregben, el kell kezdeni a kicsi fogának ápolását. Ez történhet egy egyszerű gézlappal, amit benedvesítünk, s az ujjainkra tekerünk, de használhatunk szilikon, ujjra húzható vagy fogkefe alakú fogdörzsölőt, babafogkefét is. Ezek kiválóan masszírozzák a feszülő fogínyt, ugyanakkor tisztítják is a pici fogakat. Napi kétszer érdemes elvégezni az áttörlést, dörzsölést.

Mivel a kicsi nem tudja még kiköpni a fogkrémet, eleinte olyan fogkrémet válasszunk, ami fluoridmentes, de abból is csak egy leheletnyit nyomjunk a fogkefére.  

Ha már ügyesen ki tudja köpni a fogkrémet (nagyjából 3 éves kora környékén), akkor nagyon pici mennyiségben kerülhet fluoridos fokrém is a fogkefére. Nem baj, ha a totyogó magának is mossa a fogát, hisz fontos az önállóságra nevelés, de mindig mossuk meg utána neki mi is, hogy a lepedéktől teljesen megszabadítsuk a tejfogakat. A szülői “kontrollfogmosásra” azért van szükség, mert a megfelelő mosási technikához ugyanazok a finommotorikus képességre van szükség, ami csak iskolás korra fejlődik ki a gyereknél.