Baba

Fogzás: milyen a jó rágóka?

Abban egyetérthetünk, hogy a rágóka alapkellék egy baba mellett. Ám a nagy választéktól könnyen zavarba jöhet az ember - milyet érdemes venni?
2018. Május 15.
Fogzás: milyen a jó rágóka? (fotó: Getty Images)

Dr. Jeney Judit gyermekfogorvos segítségével összegyűjtöttünk minden hasznos tudnivalót a fogzást könnyítő rágókákról.

Habár az első fogacskák általában csak 6 hónapos kor körül bújnak elő, a fogzás folyamata már sokkal korábban elkezdődik. Ennek velejárói többek között a fokozott nyáltermelés, a duzzadt, piros majd kifehéredő íny, a pirospozsgás arc, a nyűgösség, az éjszakai ébredések és a folyamatos rágcsálás is. Ez utóbbi szinte minden babára jellemző: a kicsi mindent a szájába vesz, ami a keze ügyébe kerül.

Hogy miért? – A rágásnak fájdalomcsillapító hatása van, és segíti a fogacskák előtörését – adja meg a választ a kérdésre dr. Jeney Judit. – Ilyenkor nagyon jó szolgálatot tesznek a hűthető zselés rágókák, hiszen a hideg tovább fokozza a fájdalomcsillapító hatást és enyhíti a gyulladást.Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

Ma már számtalan rágóka kapható, melyek a gyermekfogász szakértő szerint mind jók lehetnek a babák számára, a lényeg, hogy a gyermekünk szeresse a választott darabot. – Nekem is vannak gyerekeim, és nálunk például elsősorban nem is a rágókák, hanem a mi elektromos fogkefénk vált be a legjobban. A kicsi imádta vele masszírozni az ínyét.

Mire figyeljünk?

– Már újszülött korban érdemes beszerezni egy-két rágókát, hiszen nem tudhatjuk, hogy a mi gyerekünknél mikor indul be a fogzás, ez ugyanis teljesen egyéni. Kisebbeknek érdemes olyat választani, amit könnyen kézbe tud venni a baba, illetve esetleg a ruhájára is fel tudjuk csíptetni, így nem ejti le és nem kell folyton fertőtlenítgetni – mondja a doktornő. – Ma már csak olyan termékek vannak forgalomban, amiket szigorúan szabványoznak, így nem lehet gond, de természetesen arra ügyeljünk, hogy olyat ne vegyünk, amiből kioldódhat műanyag vagy egyéb kemikáliák, esetleg leeshetnek kisebb darabok – hívja fel a figyelmet a szakember.

Fogzáskönnyítő gélek

A rágókákkal való játékot kiegészíthetjük fogzáskönnyítő, fájdalomcsillapító, hámosító gélek használatával is. A kettő együtt valóban hatásosan csökkentheti a kicsi számára a kellemetlen, feszülő íny érzését.

A higiénia

– Lényeges, hogy ha leesik a rágóka a földre, az anyuka sose nyalja le – figyelmeztet a doktornő. – A kisbabák steril szájjal születnek, ilyen módon pedig rengeteg kórokozót vihetünk át a kicsi szervezetébe. Minden esetben meleg, szappanos vízzel mossuk le a baba játékait, és időnként fertőtlenítsük is őket.

Cumi kérdés

Előfordul, hogy a fogzás időszakában a babák jobban igénylik a játszócumit. Szívják, rágcsálják, ezzel is nyugtatják magukat. – Ha azt a kérdést teszik fel nekem, hogy ujjszopás vagy cumi, akkor egyértelműen a cumit javaslom, hiszen azt el lehet venni a gyermektől. Ezzel is vigyázni kell azonban, hiszen sok problémát okozhat később. Nyitott harapás, nyelvlökéses nyelés, valamint különböző beszéd- és fogazati fejlődési problémák is kialakulhatnak. Ezért a fogzás elkezdésével érdemes fokozatosan elhagyni, hiszen, ha a gyermek még 4-5 éves korban is cumizik, az már a maradandó fogakra is káros hatással lehet.- A leszokásra egy jó módszer, ha átlyukasztjuk a cumit, és azt mondjuk, hogy sajnos elromlott. Mivel a kicsik többsége a szívás miatt szereti a szájába venni, ez valószínűleg nem fog tetszeni neki. Néhány nap sírással sajnos számolni kell, de ennyit megér a dolog, ha a későbbi komoly gondok elkerülése lebeg a szemünk előtt – tanácsolja a gyermekfogorvos. – Ha pedig megjelennek az első fogak, fontos, hogy elkezdjük a rendszeres fogmosást is. Nem ujjra tehető kis gézlappal – ezt el kell felejteni -, hanem rendes babáknak való fogkefével és alacsony fluoridtartalmú fogkrémmel.Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában: