Baba

Fogzás: mikor kezdődik?

Ha azt tapasztalod, hogy a kisbabád nyűgösebb, mindent a szájába vesz és sokat rág, nyáladzik, akkor erős a gyanú, hogy elérkezett a fogzás időszaka.
2020. November 29.
Fogzás: mikor kezdődik? (fotó: Getty Images)

Valamikor 4 hónapos és egyéves kor között kezdődik meg a fogzás időszaka. Ezt jelenti, hogyha van egy féléves babád, de még semmi jelét nem mutatja a fogzásnak, akkor semmi okod a pánikra. Minden baba egyedi, más-más ütemben nőnek, fejlődnek. Vannak kisbabák, akik már három hónaposan fogzanak, míg más babák kilenc hónaposan. Sőt nagyon ritkán még az is előfordul, hogy egy kisbaba foggal születik.

Általában – de ez sem törvényszerű – a két alsó metszőfog bújik ki legelőször, gyorsan egymás után. De ha nem gyorsan egymás után következik be, vagy nem is alul bújik ki először a fog, akkor sincs ok az aggodalomra. Koraszülött babáknál gyakran előfordul, hogy az átlagostól kicsit később kezdenek el fogzani.

Ha babád fogzik, az nagyszerű jele annak, hogy egészségesen fejlődik. A fogzás a baba étrendjén is változtathat: olyan ételekkel is bővülhet a repertoár, amik már rágást igényelnek.

A fogzás jelei

Mielőtt az első fog kibújik több jel is árulkodik a fogzásról. Melyek ezek?

  • fokozott nyálzás
  • kiütések a száj körül a fokozott nyáladzás következtében
  • enyhe láz
  • duzzadt és érzékeny íny
  • nyűgösség, ingerlékenység
  • kemény tárgyak rágása
  • étvágytalanság

Hogyan könnyítsük meg a fogzást?

– Adjunk a babának hűs rágókát. De ne legyen túl hideg, mert az roncsolhatja az ínyt.

– A hűvös ételek is segíthetnek. Egy hűvös, hideg banán, joghurt.

– Tiszta ujjal masszírozhatjuk a baba ínyét.

Ha kibújtak az első fogak

Már az első fogakat is ápolni kell. Gyengéden tisztítsuk meg egy puha sörtéjű fogkefével vagy egy textillel. Ne adjunk a babának cukros italokat. Amikor már viszonylag sok fog kibújt, érdemes meglátogatni a fogorvost.(Cikk forrása: verywellfamily.com)