Baba

Fluoridpótlás

Ivóvizünk fluoridban szegény, ezért néhány gyerekorvos az első hónapoktól kezdve javasolja a fluoridpótlást cseppek vagy tabletta formájában.
2007. Szeptember 08.

Norvég felmérések szerint a fogszuvasodás jóval kisebb mértékű volt azoknál a gyerekeknél, akik évekig kaptak fluoridtablettát. A fogorvosok ezzel szemben úgy vélik, hatásosabb, ha a fluorid közvetlenül a fogra kerül, ezért fluoridos fogkrémet ajánlanak. Abban azonban mindenki egyetért, hogy bőséges édességfogyasztás, édes teáztatás, cumizás, hiányos fogápolás esetén a fluorid sem védi meg a fogakat a romlástól.

Ne használjunk fluoridtartalmú fogkrémet, amíg a csecsemő a zömét lenyeli – így ellenőrizhetetlen, mennyi kerül belőle a szervezetébe. Ha már ügyesen kiköpi a habot, elérkezik a valódi fogmosás ideje. Vásároljunk tejfogak ápolására készült gyermekfogkrémet, ennek ugyanis lényegesen alacsonyabb a fluoridtartalma. Ha a gyerekorvos a helyi ivóvíz alacsony fluoridtartalma miatt szükségesnek ítéli a fluoridpótlást, egyszerre csak egyféle módszert alkalmazzunk.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Fluorozott sóval a fogszuvasodás ellen
  • Így lesz szép a fogsorod
  • Baktériumok és gyerekkori fogszuvasodás
  • Forrás: Kismama magazin