Kisgyerek

Baktériumok és gyerekkori fogszuvasodás

A Forsyth Intézet kutatói kapcsolatot találtak a Scardovia wiggsiae nevű kórokozó és a korai gyermekkorban kialakuló fogszuvasodás között. A felfedezés hozzájárulhat a kóros állapot kivédéséhez.
2011. Március 16.

A korai gyermekkorban kialakuló fogszuvasodás igen súlyos közegészségtani probléma: a gyermekek elsődleges fogazata elpusztul, mely fájdalmas gyulladással jár, nem ritkán kórházi ellátást téve szükségessé. A betegség főként a szegényebb körülmények között élő családok gyermekeit érinti.

A vizsgálatot vezető Anne Tanner és munkacsoportja egy korábbi munkájában bizonyította, hogy a fogszuvasodás kapcsolatban van a finomított cukortartalmú ételek fogyasztásával. Az ilyen gyermekek szájflórájában általában egy Streptococcus mutáns található meg, azonban a Journal of Clinical Microbiology április számában megjelenő tanulmány azt is felfedi, hogy mi állhat a háttérben olyan esetekben, amikor ez a baktérium nincs jelen: az eredmények a Scardovia wiggsiae nevű kórokozónak tulajdonítanak jelentős szerepet.

A vizsgálat során korai gyermekkori fogszuvasodásban szenvedők szájflóráját tesztelték hagyományos tenyésztési és molekulárbiológiai (PCR) eljárással. Az eredményeket egészséges gyermekekhez hasonlították. Az elemzést követően a súlyos fogszuvasodásban a következő baktériumok játszhatnak szerepet: mutáns Streptococcus, Scardovia wiggsiae , Veillonella parvula , Streptococcus cristatus és Actinomyces gerensceriae . A Scardovia wiggsiae igen gyakori volt, mely akár sztreptokokkusszal, akár anélkül is előfordult.

A kutatók reményei szerint a felfedezés hatással lehet a fogszuvasodás elleni védekezésre.Cikkünk forrása itt található.

Más, korai fogszuvasodással kapcsolatos kutatások is érdeklődésre tarthatnak számot. Egyesek azt feltételezik, hogy a kisgyerek szoptatása, a szoptatás közbeni elalvás is fogszuvasodást okoz, ezt azonban egy kiterjedt, nagy esetszámú vizsgálat az Egyesült Államokban NEM igazolta. Éppen ellenkezőleg, az itt idézett vizsgálat eredményeihez hasonlóan a szegénység, és az ezzel sokszor együtt járó egészségtelen táplálkozás bizonyult a legfontosabb kockázati tényezőnek. Az anyatejnek valójában számos, fogszuvasodást gátló összetevője van, ráadásul szopás közben a tej a fogak elkerülésével szájüreg hátsó részébe jut.

Ezzel szemben számos vizsgálat igazolta a cukrozott folyadékok cumisüvegből itatásának veszélyeit, olyannyira, hogy a bottle caries fogalom meg is honosodott a jelenség elnevezésére. Teljesen egyértelmű az is, hogy a cukor táplálja és ezzel elősegíti a fogszuvasodásért felelős baktériumok szaporodását, mégis alig találni olyan élelmiszert egy hipermarket gyerekeknek szánt, sokszor egészségesként reklámozott élelmiszerei közt (lásd müzlik, fitnesz pelyhek, müzliszeletek, gyümölcsjoghurtok), amelyik ne tartalmazna hozzáadott cukrot. Még egy olyan készételben is van cukor, mint a natúr lecsó.

Sem a mézet (botulizmus veszélye miatt), sem más alternatív édesítőszereket (pl.xilit) nem javasolnak egészen kicsi gyermekeknél, kb. 1,5-2 éves korig, méz esetében az alsó határa a kóstolásnak az egyéves kor.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Terhesen egyél sok sajtot!
  • Fluoridréteggel védenék a gyerekek fogait
  • Fogaink épsége
  • Forrás: Medipress- babaszoba.hu