Gyerek

Süss a gyerekkel! – Tuti mézeskalácsrecept

Nekem akkor kezdődik az ünnepi készülődés, amikor végre sikerül megsütnöm az első adag mézeskalácsot és lakást belengi ez a semmihez nem hasonlítható illat. Idén ezt a receptet fogom kipróbálni és életemben először a lányom fogja kiszaggatni a figurákat.
2011. December 05.

Hozzávalók a kalácshoz

76 dkg liszt

1 kk őrölt fahéj

1 kk őrölt szegfűszeg

1 kk őrölt gyömbér

2 púpos kk szódabikarbóna

34 dkg porcukor

5 dkg margarin

4 tojás

4 ek méz

10-20 szem dió

Hozzávalók a mázhoz

1 tojás

20-25 dkg porcukor

Jó étvágyat a mézeskalácsokhoz!

A tésztához összegyúrjuk az összes hozzávalót, majd minimum egy órát a hűtőben pihentetjük. Lisztezett deszkán 3 milliméter vékonyra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval formákat szúrunk ki belőle. Zsírpapírral kibélelt tepsire tesszük. A megmaradt tojássárgáját különválasztjuk a fehérjétől, a sárgájával megkenjük a süteményeket, a tetejükre egy-egy fél diót nyomunk, majd 175 fokosra előmelegített sütőben 5-6 perc alatt megsütjük őket.

A süteményeket cukormázzal is díszíthetjük. Ehhez szétválasztjuk a tojást, és a tojásfehérjét elŹkeverjük a porcukorral. Ezzel díszíthetjük a mézeskalácsokat, de “ragasztóként” is használhatjuk (ha például orrot, fület szeretnénk ragasztani egy arcocskához). Megvárjuk, amíg teljesen megszárad, mielőtt tálaljuk.

Süss a gyerekkel! - Tuti mézeskalácsrecept

A recept Hécz Attila – Csikós Viktória – Bereznay Tamás: Mesék a konyhából c. könyvéből származik (Boook Kiadó).

Illusztráció: Csikós Viktória, Boook Kiadó.

A kiadó Facebook oldala, katt ide!

Adventi készülődés a Babszobán! Minden nap hasznos, praktikus és ötletadó cikkel várunk!

További olvasnivalók ünnepi hangulatban:

Forrás: Boook Kiadó