Kisgyerek

A fogak tisztítása

Miután kibújik a baba első foga, minden reggel és este gondoskodnunk kell a tisztításáról.
2013. November 19.

Különösen fontos, az esti tisztítás mielőtt a baba lefekszik, mert alvás közben a fogakat védelmező nyál kisebb mennyiségben képződik, ami azt jelenti, hogy a cukortartalmú lepedék sokkal tovább maradhat savas. A reggeli fogmosás segít eltávolítani az éjjel keletkezett lerakódásokat.

A fogmosás elsődleges célja annyi lerakódást eltávolítani, amennyit csak lehetséges, és a fogkrém ezt a feladatot legsikeresebben a fluor segítségével teljesíti. Szép számban léteznek kimondottan gyermekek számára készülő fogkrémek. A fogkefére kinyomott mogyorónyi fogkrémmel az összes fogat megtisztíthatjuk. Előfordulhat, hogy kényelmesebbnek találjuk, ha kezdetben puha ruhába burkolt mutatóujjal tisztítjuk meg a gyerek fogát, és csak, amikor hozzászokik a fogtisztításhoz, akkor kezdjük el az igazi fogmosást fogkefe segítségével.

Mielőtt megpróbálnánk megmosni a baba fogát, jól tesszük, ha engedjük egy kicsit játszani a fogkefével, hogy hozzászokjon, és ne kezdjen el nyűgösködni. A kisgyermekek rendszerint jó mókának tartják, ha már egészen korán maguk próbálhatják megmosni a fogukat, mégis nekünk kell gyermekünk fogát mosni, míg ő elég idős nem lesz a feladathoz. Az a biztos, ha 6 éves koráig te mosod a gyermeked fogát.

Jó móka a fogmosás, engedd őt is érvényesülni, de az a legjobb, ha te mosod meg a kis fogacskákat

A fluortartalmú fogkrémek bevezetése óta sokkal egészségesebbek a gyerekfogak, mert azok segítenek megóvni a fogakat és a fogínyt. A szinte minden fogkrémben megtalálható fluor erősíti a fogzománcot, hogy az hatékonyabban ellent tudjon állni a lerakódásoknak. A szükséges fluor mennyisége a gyermekek korával változik; egy kevés fluor a tiszta vízben is megtalálható.

Fogorvosnál

Lehetőleg vigyük magunkkal gyermekünket, amikor mi magunk megyünk fogászati ellenőrzésre, hogy hozzászokjon a fogászathoz és általában az orvosokhoz. Ha még azelőtt rendszeresen megnézetjük a fogait, hogy bármilyen kezelésre lenne szükség, a kisgyermek megtanulja, hogy semmi félnivalója nincs a fogorvostól.A gyermekeknek amúgy egészen hároméves korukig nincs szükségük fogászati ellenőrzésre, és a fogorvos ekkor is csak azt nézi meg, hogy a fogazat szabályosan fejlődik-e. A fogász tanácsot adhat a fogak helyes ápolásával kapcsolatban is.Ezek is hasznosak lesznek:

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu