Terhesség

10 dolog, amit tényleg tudnod kell az anyaság első évéről

A legfontosabb 10 igazság következik, kendőzetlenül. Ezek azok a lényeges dolgok, amiket feltétlenül tudnod kell az anyaság első évéről.
2022. Július 11.
10 dolog, amit tényleg tudnod kell az anyaság első évéről (fotó: Getty Images)

Nevetségesen sokat olvastam, amikor terhes voltam. Ha volt egy könyv, amit el kellett olvasni, nyugodt lehetsz, én megtettem.  Azt hittem, mindent tudok, amit tudnom kell.

Vajon mennyi információt használtam fel valójában? Keveset. Ebből egy kicsit, egy gyors trükköt abból, de egyetlen könyv sem volt pontos, és semmi sem volt közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek az olvasmányaim alapján hittem.

Bárcsak ezeket a szavakat olvastam volna, mielőtt fejest ugrottam volna az anyaságba a könyveimmel, a táblázataimmal, az ideáljaimmal és a magas elvárásaimmal.

1. Egyszerre leszel pocsék és fantasztikus a szülőségben

Minden nap másmilyen szülő leszel, ahogy a gyereked állandóan változik. Lesznek jó és rossz napok, jó döntések és kevésbé jó döntések. Néhány dolgot, valószínűleg sok mindent rosszul fogsz csinálni. Légy megbocsátó magaddal, mert valakinek nagy szüksége van rád. Alapvetően nulla kondícióval mászod meg a Mount Everestet – számíts arra, hogy egy ideig elég szörnyen fogsz teljesíteni.

2. A szülés utáni test idegen, ingatag, fájdalmas

Csíkok, megnyúlások. Idegennek, kínosnak, nehéznek, fájdalmasnak és gyönyörűen tökéletlennek érezheted magad jó darabig. Kihordtál egy másik embert. Most békélj meg a testeddel, egyél valami jót. Sétálj. Fogadd el, ha mások gyönyörűnek látnak.

3. A te babád nem olyan, mint a többi baba

A babád nem úgy fog viselkedni, ahogy a könyvek írják, nem azt fogja szeretni, amit szeretnie kellene, nem azt fogja tenni, amit tennie kellene, és ez normális, nagyszerű és teljesen rendben van.A legjobb, amit tehetsz, hogy leteszed a szakirodalmat, és megismered a babádat. Mit szeret? Mi nevetteti meg? Hogyan alszik el a legjobban? Milyen hangja van, ha éhes? Ezeknek a dolgoknak a felfedezése sokkal többet fog neked adni, mint bármilyen útmutató valaha is.Nem kell az életedet vagy a családodat egy bizonyos modellhez hasonlóvá tenned – nem kell követned a szabályokat. Csak olyan életet kell teremtened, amely neked megfelel, és amely elősegíti a szeretetet, a biztonságot és sok nevetést.

4. Abba kell hagynunk, hogy azt hazudjuk, minden könnyű és fájdalommentes

Olyan kultúrában élünk, amely a könnyűség egyenlőségjelet tesz az értékkel. Minél könnyebb, annál jobb; ha fáj, akkor valami nem stimmel. A valóság az, hogy néha a nehéz és fájdalmas dolgok is nagyon-nagyon jók.Szülőként időnként előfordul, hogy egy olyan dolog, amiről azt hitted, hogy nagyon nehéz lesz, hihetetlenül könnyűnek bizonyul. De az is igaz, hogy néha a nehéz és fájdalmas dolgok megtanítanak minket valami fontos dologra.

5. A kaki tényleg szörnyű

Figyelmeztettek. Megmondták. És minden figyelmeztetés ellenére még mindig zavarba ejtő, riasztó és egyenesen félelmetes, hogy a következő éved mekkora részét fogod azzal tölteni, hogy a kakival foglalkozz, azt felmérd, megszagold, lemosd, kiértékeld, megvitasd, naplózd és szállítsd.

6. Minél hamarabb rájössz, hogyan fogadd el méltóságteljesen a nem kívánt tanácsokat, annál könnyebb lesz az éved

Bármi is legyen az oka annak, hogy az emberek szeretnek véleményt nyilvánítani a babákról – mindenkinek van véleménye, és mindenki meg akarja osztani. Úgy vélem, hogy a legtöbb ilyen tanács jó szándékú. A legtöbb a “Nekem bevált, és annyira boldog vagyok, és szeretném megosztani veled az örömömet, mert nagyon fáradtnak tűnsz” kategóriába esik, ami legalábbis csak enyhén sértő, és tényleg nagyon őszinte.A helyzet a következő: végigbotladozhatsz ezen az őrült első 12 hónapon védekező üzemmódban, szellemesen riposztolva az ítélkező öregasszonyoknak vagy a mindentudó gyermekteleneknek, vagy dönthetsz úgy, hogy mindenkinek adsz egy esélyt, mosolyogsz és köszönetet mondasz, és zen üzemmódban belül tudod, hogy te vagy az egyetlen, aki tudja, hogy mi a legjobb a gyerekednek.

7. Kezdjetek el nyújtani, mert rugalmasnak kell lennetek

Nem vagyok nagy rajongója az olyan általános kijelentéseknek, mint “Minden baba szereti a pólyázást”, vagy “Az együttalvás a legjobb mindenkinek”, de van egy, ami mögé be tudok állni: a babákhoz rugalmasság kell.Az időbeosztásod, az alvásod, a határidők, a kapcsolataid – minden összekuszálódik. Két választásod van: vagy magad alatt leszel, panaszkodsz és rosszul érzed magad, vagy lenyeled minden büszkeségedet, és rugalmas leszel.Kérj segítséget. Ismerd be ha kudarcot vallottál. Késs el. Maradj pizsamában. Ne törődj a mosogatással. Hagyd, hogy csússzon, ami csúszhat, és örülj, ha a legszükségesebb dolgaidat el tudod végezni. Ki fogsz hagyni néhány bulit, sok szundikálást és valószínűleg sok más fontos dolgot, de ez így lesz csodálatos.

8. Tényleg egy falu kell hozzá

Nem tárgyakra van szükség, hanem emberekre. Nem a legmenőbb babakocsi kell, nem a legdrágább játékok, hanem egy falut szerezz be inkább. A falud fog segíteni, cipelni, ha fáradt vagy, etetni, megbocsátani, ha késel. Ők fogják szeretni a gyereked, amikor te túl fáradt vagy frusztrált vagy ahhoz, hogy éppen most a kezedben tartsd, mert tökéletlen és emberi vagy, és tökéletlen és emberi hibáid vannak. Emlékeztetni fognak arra, hogy ki vagy, amikor elkezded azt hinni, hogy az egész életed csak a kakiról szól. Fel fognak emelni téged.

9. Segítenünk kell egymást

Egy gyerek nevelése a legnehezebb dolog, amit sokan közülünk valaha is csináltak. Széttéphetjük egymást, kritizálhatjuk mások döntéseit és felhúzhatjuk az orrunkat, vagy szerethetjük egymást, csodálhatjuk a csodaszép babákat, nyújthatunk kezet egymásnak. Ez azért nem egy bonyolult dolog. Senkit nem érdekel, hogy a ti utatok jobb. Mindenkit az érdekel, hogy a gyereked gyönyörű, és beszélgessünk egy kávé mellett, és mit csináltál mostanában a hajaddal, mert mesésen nézel ki. Ne legyetek kritikusak, rosszindulatúak egymással.

10. A siker abban rejlik, hogy hajlandó vagy fejlődni

Az igazság az, hogy nem sokat tudsz az egészről. Amikor túl leszel az első egy éven, még mindig nem fogsz sokat tudni. Egyet tehetsz: tanulsz a hibáidból és elfogadod, hogy az egyetlen állandó maga a változás. Maradj nyitott, legyél holnap jobb szülő, mint amilyen ma voltál. Az élet nem verseny vagy játék. Egyszerűen csak szép. Éld meg a perceket és nagyon szeresd a babádat.(Cikk forrása: mother.ly)