Gyerek

Miért olyan nehéz ellenállni a Facebooknak?

Miért olyan nehéz leszokni a közösségi médiafelületektől való függésről? Mert jó érzéseket kelt bennünk, állítják a Michigan State University szakemberei.
2017. Augusztus 16.

Miért olyan nehéz ellenállni a Facebooknak?

Mindez olyannyira erősen jelenik meg, hogy elég egy-egy Facebook-logót, esetleg screenshotot látnunk, és máris jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Ez a kellemes érzés és az állandó vágyódás a friss információra és emberi kapcsolódásra az oka a sikernek.

“Minden bizonnyal tanult válaszról beszélünk: ugyanarról van szó, mint amikor a kisgyerek korán megtanulja, hogy a helytelen viselkedés által figyelmet csikar ki környezetétől, vagy amikor a kutya elsajátítja, hogy ki kell mennie, ha dolgát szeretné végezni. Az emberen egyfajta jutalomérzet lesz úrrá, amikor megnyitja a Facebookot, és emiatt a pozitív asszociáció miatt tér vissza újra és újra” – fogalmaz a kutatást vezető Allison Eden.

Az első felmérés során a résztvevők a Facebook ikonográfiájához kapcsolódó képeket láttak, majd egy-egy kínai szimbólumot. Ezután el kellett dönteniük, kellemes vagy kellemetlen volt-e a szimbólum. Az aktív Facebook-használók a Facebook-ikonok után a kínai szimbólumot is kellemesebbnek látták, mint a kevésbé gyakori látogatók.

Ezután a résztvevők kérdőívet töltöttek ki arról, hogy mennyire igénylik a Facebook gyakori ellenőrzését. Ebből kiderült, hogy a többség olyan gyakran, hogy emiatt bűntudatuk is van, ezért aztán nem használják a közösségi oldalt, amitől rosszul érzik magukat. Eden szerint ez ördögi kör rossz érzést okoz, ami károsabb az elme számára, mint az “egyszerű” Facebook-függőség.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress