Gyerek

A szülők dühöngenek az új Facebook-fejlesztés miatt

Tavaly decemberben a Facebook elindította a Messenger Kids szolgáltatását 13 évesnél fiatalabb gyerekek számára. Most 110, gyerekvédelemmel foglalkozó szervezet nyílt levélben tiltakozik Mark Zuckerberghnél, hogy állítsa le a szolgáltatást.
2018. Január 31.
A szülők dühöngenek az új Facebook-fejlesztés miatt

A Messenger Kids egy olyan Facebook szolgáltatás, ami reklámmentes és szülői felügyelethez köti a használatát 13 évesnél fiatalabb gyerekek számára. A 444.hu azt írja a New York Times-ra hivatkozva, hogy vegyes fogadtatása volt a Facebook új szolgáltatásának, voltak olyan szülők, akik szerint hülyeség útjába állni a technológiai fejlődésnek és ezzel a szolgáltatással legalább korán megtanulja a gyerek a Messenger használatát. Mások viszont azzal vádolták felháborodva a Facebookot, hogy a legsebezhetőbb felhasználói csoporton, a gyerekeken akar keresni, kitéve őket a közösségi média ártalmas hatásainak.

Nyílt levélben tiltakozik 110, gyerekvédelmi szervezet és szakértő, és arra kéri Mark Zuckerberget, hogy állítsa le a Messenger Kidset. A nyílt levél aláírói arra hivatkoznak, hogy számos kutatás bizonyította, hogy a közösségi médiában eltöltött idő negatívan befolyásolja a gyerekek hangulatát, a 13 év alattiak pedig különösen ki vannak téve az ártalmaknak, mert még nincsenek készen ahhoz, hogy közösségi médiát használjanak. Ők még kicsik ahhoz, hogy képesek legyenek kiigazodni az online kapcsolatokban és nem értik a magánszféra fogalmát sem.

Továbbá biztosan növelné a telefon nyomogatására fordított időt, ha a gyerekek elkezdenék használni a Messenger Kidset, és ennek a korosztálynak nagy nehézséget okoz, hogy korlátozni tudják a közösségi média használatát, ez pedig könnyen függőséghez vezethet. Ez könnyen belátható, hiszen a felnőttek is küzdenek közösségimédia-függőséggel.

A Facebook viszont úgy reagált, hogy a Messenger Kids veszélytelen, mert eleve úgy tervezték, hogy a gyerek csak a szülő profiljával tud csetelni, tehát a szülő engedélye kell ahhoz, hogy a gyerek kapcsolatba lépjen másokkal.

Így azonban a szülők még több időt fognak a Facebookkal tölteni és engedély ide vagy oda, a gyerek ugyanúgy függővé válhat.

Ma is rengeteg kiskorú Facebookozik és ebből a szempontból a Messenger Kids valamiféle válasz erre a problémára. Arra viszont a Facebooknak sincs válasza, hogy azok a gyerekek, akik már használják a Facebookot (bár nem lehetne nekik), most mitől térnének át a gyerek verzióra. Így viszont felmerül a kérdés, hogy nem arra szolgál-e ténylegesen a Messenger Kids, hogy még több kiskorút időt előtt becsalogasson a közösségi médiába.

Kapcsolódó cikkeink közösségi média témában:

Forrás: 444.hu