Gyerek

Az EU eljárást indított a Meta ellen a kiskorúak védelmével kapcsolatban

Azt vizsgálják, hogy a Facebook és az Instagram szolgáltatásai esetében a vállalat megszegte-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály (DSA) kiskorúak védelmére vonatkozó fejezeteit.
2024. Május 16.
(Kép forrása: Getty Images)

Az Európai Bizottság eljárást indított a Meta ellen annak megállapítására, hogy a közösségi platformokat üzemeltető vállalat a Facebook és az Instagram szolgáltatásai esetében megszegte-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály (DSA) kiskorúak védelmére vonatkozó fejezeteit – írja az MTI a brüsszeli testület csütörtöki közlése alapján.

Az uniós bizottság közleményében kiemelte: aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy mind a Facebook, mind az Instagram rendszerei, beleértve algoritmusaikat is, viselkedési függőséget válthatnak ki a gyermekeknél. Ezenkívül aggodalomra adnak okot a Meta által bevezetett életkor-biztosítási és -ellenőrzési módszerek is.

Az EB azt vizsgálja az eljárás során, hogy a Meta eleget tesz-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálynak a Facebook és az Instagram online interfészei kialakítása által okozott kockázatok értékelésére és csökkentésére vonatkozó kötelezettségeinek. Megfelelően csökkenti-e annak kockázatát, hogy ezek a rendszerek kihasználják a kiskorúak gyengeségeit és tapasztalatlanságát, illetve, hogy függőséget okozó magatartást okozzanak.

A közlemény szerint az értékelés a gyerekek testi és lelki jólétéhez, valamint jogaik tiszteletben tartásához fűződő alapvető jog gyakorlásával kapcsolatos lehetséges kockázatok elhárításához szükséges. Kiemelték: ha az aggodalmak megerősítést nyernek, a mulasztások a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály megsértését jelentenék.

A hivatalos eljárás megindítása felhatalmazza az Európai Bizottságot további végrehajtási lépések megtételére, például ideiglenes intézkedések és nem megfelelőségi határozatok elfogadására. Felhatalmazással rendelkeznek arra is, hogy elfogadják a Meta kötelezettségvállalásait az eljárás során felvetődött problémák orvoslására.

Forrás: MTI