Gyerek

Lehet ünnepelni a sulikezdést, de csak óvatosan

Egy kiberbiztonsági szakember TikTok-on arra figyelmezteti a szülőket, hogy óvatosan posztoljanak iskolás képeket a gyerekről.
2023. Augusztus 04.
iskolások
Kép: Getty Images

Iskolakezdés nincs suliba menő, iskolatáskás, ünneplőbe öltöztetett fotók nélkül. Teljesen rendben van, ha meg akarjuk örökíteni a nagy napot, valóban az. Mielőtt azonban ország-világ elé tárnánk a gyerek imádni való fotóit a közösségi médiában, érdemes néhány dolgot megfontolni – figyelmeztet Cathy Pedrayes TikToker, kiberbiztonsági szakember.

A videóban a szakértő azt mondja, ha csak annyit írunk a képhez, hogy “első nap az iskolában”, az még oké, de azok a fotók, amelyek tartalmazzák a gyermek kedvenc tevékenységét, a tanár, az iskola nevét, az autónk rendszámtábláját, a házunk címét, vagy akár azt, hol száll fel a gyerek a buszra, biztonsági kockázatot jelenthetnek.

Pedrayes figyelmeztetését a bűnüldöző szervek is megerősítik. A személyes információk kiberbiztonsági kockázatot jelenthetnek.

A szakértők szerint többek között ezeket a dolgokat NEM szabad feltüntetni a közösségi médiában közzétett fotókon:

  • az iskola nevét
  • a gyerek életkorát
  • a tanár nevét
  • az osztályt
  • a gyerek magasságát és súlyát
  • személyes információkat a gyerekről, például kedvenc színe vagy könyve

Azaz olyan személyes adatokat, amelyek alapján sokkal több információt adsz meg a gyerekről,  mint amennyit szeretnél.

„Mindannyian tudjuk, hogy a szülők nem azért tesznek közzé valamit, hogy a gyereknek ártsanak. De sajnos vannak, akik visszaélnek ezekkel az információkkal, adathalászati vagy még rosszabb célból” – idézi a mother.ly Stanton Greenawalt kiberbiztonsági szakembert.

Az is fontos, hogy tiszteletben tartsuk a gyerek kívánságát, ha nem szeretné, hogy fényképeket osszunk meg róla a közösségi médiában, még akkor sem, ha a fiókod privát, és a fényképen nem szerepel semmilyen kockázatos információ. 

A szakértők szerint a lényeg, hogy persze ünnepeljük meg az iskolába való visszatérést, vagy hogy elsős lett a gyerek aranyos fotókkal, de legyünk óvatosak. Tarts egy perc szünetet a megosztás előtt, és fontold meg, hogy egyáltalán fontos-e megosztani a fotót a közösségi médiában.

forrás: mother.ly