Gyerek

Nem lehetne okostelefon 13 éves korig, a közösségi médiát 18 éves korig tiltanák Franciaországban

Pszichiáterek és addiktológusok által vezetett bizottság jelentése szerint a gyerekek áruvá váltak az új technológiai piacon.
2024. Május 01.
okostelefon gyerekek
Kép: Getty Images

Radikálisan szigorú korlátozásokat javasol a gyerekek képernyő-használatára a Macron francia elnök által felállított szakértői bizottság, hogy megóvja a gyerekeket a káros hatásoktól. A javaslatcsomag szerint a gyerekek 13 éves korukig nem használhatnának okostelefont, és 18 éves korukig nem engednének meg nekik hozzáférést a közösségi médiához, így a TikTok-hoz, az Instagramhoz és a Snapchathez sem.

A Servane Mouton és Amine Benyamina pszichiáterek és addiktológusok által vezetett bizottság jelentése szerint a gyerekek áruvá váltak az új technológiai piacon, és szabályozási eszközökkel kell őket megvédeni.

A javaslatcsomagban az is szerepel továbbá, hogy 3 éves korig  egyáltalán nem lenne szabad képernyő elé engedni a gyerekeket, 11 éves korig legfeljebb hagyományos, internetes hozzáférés nélküli telefont javasolnak, okostelefont csak 13 éves kor után. Korlátoznák az iskolai kütyüzést is, az általános iskolákban még oktatási célra sem kellene táblagépet vagy más digitális eszközöket adni a gyerekeknek.

(444.hu)