Baba

5 kép, amit soha ne tegyél fel a Facebookra a gyerekedről

A gyerekkel töltött napok, pillanatok elsuhannak, mintha soha nem is lettek volna. Nem véletlen, hogy az anyák többsége mániákus fotózó, és igyekszik minél több pillanatot feltölteni a Facebookra.
2013. Július 04.

A gyerekkel töltött napok, pillanatok elsuhannak, mintha soha nem is lettek volna. Nem véletlen, hogy az anyák többsége mániákus fotózó, és igyekszik minél több pillanatot feltölteni a Facebookra. Jó lesz majd visszaemlékezni ezekre a napokra, és az is jó, ha a távol lévő rokonok, barátok is naprakészek a gyermek fejlődéséből. Bármilyen nagy is a kísértés, vannak azért olyan képek is, amelyeket soha, semmilyen körülmények között nem szabad felrakni a Facebookra.

Anya, mi ez a fotó a neten?

1. A szülőszobai vizsgálós

Amint kibújik a baba, a büszke szülők azonnal posztolni kezdik a képeket. Érthető, hiszen egy új élet érkezése óriási hír, büszkeség, boldogság. De biztos, hogy a folyamat minden egyes részét publikussá kell tenni? És itt most nem csak a kitolós képekre gondolok, mert azért az kevés embernek jut eszébe, hogy nyilvánossá tegye. Ám a babával szemben már koránt sincs annyi tapintat a szülőkben.

A legtöbb kórházban amint kibújik a gyerek, azon nyomban, pucéron egy vizsgálóasztalra teszik. Mivel ilyenkor apuka a gyerekkel megy, és más dolga nincs, logikus, hogy fényképezni kezd. De legyünk őszinték, a pár perces gyerek gyűrött, vörös, lila, a nemi szervei pedig gyakran óriásira duzzadtak. Biztos, hogy ez az a kép, amit először meg akarsz mutatni a világnak a trónörökösről? Hidd el, pár perccel később, egy takaróba csavarva sokkal szalonképesebb lesz a látvány!

2. Az első végtermék

Ez nem vicc, sok ember fontosnak érzi, hogy felrakja a Facebookra az újszülött első székletének fotóját, néhányan az első bukást is. Sok-sok oka van annak, hogy ezt ne tedd. Először is másoknak nem öröm ezt nézniük, büszkeség se tölti el őket, sőt, képzeld, vannak, akik undorítónak tartják. Őszintén szóval vannak dolgok, amiket nem kellene lefotózni – de ha már mégis úgy érzed, hogy muszáj megörökítened az eseményt, ezt, kérlek, tartsd meg magadnak egy privát albumban.

3. Fürdik a baba

Nincs is ennél szebb és idillibb kép – a pancsoló baba, amint apa nagy és erős karjában békésen pihen. Ám a fürdés mint olyan elég intim dolog, pláne ha látszik, amit amúgy nem szoktunk mutogatni. Te se raknád ki a Facebookra azt, hogyan mosakodsz. Miért gondolod, hogy ez helyénvaló egy kisgyerek esetében?

Arról nem is beszélve, hogy a Facebook tiltja minden aktfotó közzétételét. Igen, a kisgyerekét is. Sőt, azét amúgy különösen. Gondolom, te se osztogatnád ezt a képet boldog-boldogtalannak az utcán, a helyi lapba se raknád be. Elárulom: a Facebookon sokkal több emberhez eljut. Bármilyen gondosan állítod is be azt, ki lássa, ami egyszer felkerül a netre, az többé nincs biztonságban.

4. Az első bilizés

Persze, persze, értem én – nagy lépés ez egy család életében. Büszkeség apának, anyának, a nagymamának, és bárkinek mesélsz róla, mindenki elismerően csettint majd. De hidd el, látni már nem akarjuk. El tudjuk képzelni. Ráadásul bármilyen aranyos is az a gyerek a bilin, vagy ahogyan a vécén ülve olvas, nem biztos, hogy húsz év múlva, amikor majd munkát keres, és megguglizzák a HR-esek, ugyanolyan büszke lesz erre a teljesítményére, mint a diplomájára. Márpedig könnyen lehet, hogy a két találat egymás mellett fog megjelenni.

5. Cikis, azért vicces

A gyerekek gyakran csinálnak nagyon kínos dolgokat. Beledugják a bugyijukba a boltban a rágót, megtalálják anya vibrátorát, és játszani kezdenek vele, befestik a kukijukat kékre, és ezermillió példát tudnék még mondani. Ilyenkor az embernek két választási lehetősége van. Vagy vörösre pirulva menekül, vagy nevet az egészen. És igen, néha ezek olyan vicces dolgok, hogy érdemes lefotózni is.

De vannak képek, amiket csak a családnak és az ismerősöknek készít az ember, nem az egész világnak. Ami most vicces, az holnap cikis lesz, holnapután pedig, amikor a gyerek már elég nagy ahhoz, hogy megértse, nagyon-nagyon égő. Kamasznak lenni amúgy is nagy kihívás – biztos, hogy meg akarod nehezíteni a tini életét pár efféle vicces fotóval?

Kapcsolódó cikkeink: