Kisgyerek

Hat orvos legó-fejeket nyelt le, hogy teszteljék, mennyire veszélyes

Egy csapat orvos egy-egy legó-fejet nyelt le, hogy megvizsgálják, mi történik. Majd megmérték, hogy mennyi idő alatt távozik a lenyelt játék.
2023. Február 13.
apa fia építőkockázik
(Kép forrása: Getty Images)

Bármilyen tárgyról legyen is szó, mindig nagyon ijesztő, ha a gyerek valami olyat nyel le, ami nem étel. Az lenyelt tárgy pedig lehet nagyon veszélyes is, de van olyan is, ami természetes úton könnyedén távozik, és nem okoz semmiféle problémát.

Egy melbourne-i sürgősségis orvos, Dr. Andy Tagg tudta, hogy több kutatást is végeztek annak a biztonságosságáról, ha a gyerek egy érmét nyel le, azonban a második leggyakrabban lenyelt tárgyakkal – kis műanyag tárgyak és játékalkatrészek (mint a legók) – kapcsolatban nem készítettek még egyet sem, számolt be róla a Scary Mommy. Továbbá, gyerekkorában vele is történt hasonló eset, miközben két legódarabot próbált szétfeszíteni a fogaival, és ezeket véletlenül lenyelte – majd a játékdarabok távoztak belőle.

Tagg keresett öt másik gyermekorvost, akik szintén tapasztalták, hogy nagyon sok gyereket visznek be a sürgősségire amiatt, mert valamilyen tárgyat nyelnek le. Dr. Katie Knight elmondta, hogy „valószínűleg minden második műszakban, amikor dolgozik, valaki azért megy be, mert lenyelt valamit”.

Minden orvos választott egy legó-fejet, majd egy pohár vízzel kísérve lenyelték a játékot – erről készítettek egy videót is:

A vizsgálatukból pedig készítettek egy hasznos cikket, ami a The Journal of Pediatrics and Children’s Health folyóiratban jelent meg. Többek között vizsgálták a széklet keménységét, a játék áthaladását, és az időt, ami után megtalálták.

Végül arra jutottak, hogy átlagosan 1,71 nap volt, amire megtalálták a játékot a székletben, és vizsgálat egy résztvevője sem szenvedett el semmilyen komplikációt. A következtetés az, hogy a lenyelt legódarab valószínűleg biztonságosan áthalad a természetes úton.

Azonban fontos megjegyezni, hogy nem mindennel van így, és van, ami komoly aggodalomra ad okot. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (American Academy of Pediatrics) szerint például a kisebb érmék (maximum 21 mm-ig) valószínűleg eseménytelenül át tudnak haladni az emésztőrendszeren, de vannak olyan dolgok, amelyek miatt haladéktalanul sürgősségi ellátásra van szükség. A gombelemek például égési sérüléseket okozhatnak a nyelőcsőben, ami végzetes lehet, és szintén azonnali ellátásra van szükség a lenyelt mágnesek, éles tárgyak, vagy nagyobb dolgok esetén. Ha a gyermeknek gyomorfájdalma van, vagy hányt, szintén azonnal kórházba kell vinni.