Baba

Babás Adventi Naptár december 1.: Nyisd ki a mai ablakot!

Ha pici babád van, őt még nehéz bevonni az ünnepi készülődésbe. Adventi naptárat sem kaphat, hiszen nem ehet csokit. De van helyette jobb ötletünk! Vorsléger Dóri szülésznő, babamasszázs-oktató minden napra ajánl nektek egy egyszerű kis közös fejlesztő játékot. Nézd meg, mit hozott mára!
2023. December 01.
(Kép forrása: Getty Images)

Bizonyára benned is felmerült már, hogy ha kisbabád van, hogyan tudod őt is bevonni az ünnepi készülődésbe.

Bár az adventi kalendáriumot már a legkisebbek is szeretik, ebben a korban nem javasolt még – hozzátáplálási időszakban sem – hozzáadott cukrot tartalmazó csokoládét adni a gyermekünknek mindamellett, hogy valószínűleg még elrágni sem tudná igazán, valamint a tárgyak és az apróbb játékok sem a legmegfelelőbbek egy egyéves kor alatti kisbaba számára.

Éppen ezért szokta Vorsléger Dóri szülésznő, babamasszázs-oktató azt javasolni a szülőknek, hogy élménnyel és közös játékokkal hangolódjanak az ünnepekre.

Ennek célja nem az, hogy a kisbabával megismertessük, hogy mi az az advent vagy maga a karácsony, hiszen ebben a korban az idegrendszerük még éretlen ahhoz, hogy megértsék az esemény jelentőségét és szerepét – ám a rájuk figyeléssel, az örömteli együttléttel pontosan azt adjuk át.

December 1. Szenzoros kosár

Gyűjts össze egy kosárba a lakás bármely helyiségeiből különböző tapintatú tárgyakat. Figyelj rá, hogy a tárgyak elég nagyok legyenek ahhoz, hogy a gyermek ne tudja lenyelni!

Ilyen tárgy lehet például egy szivacs, egy hajkefe, egy mandarin (megmosva), akár még egy csiszolópapírból kivágott mézeskalácsforma is. Ha kész a kis szenzoros kosarunk, tedd le a játszószőnyegre, és indulhat a matatás!

Ügyelj arra, hogy a tárgyak ne sérthessék fel a bőrét, szájba kerülés esetén is biztonságos legyen. Kerüld a szúró, vágó tárgyakat! A játék kizárólag szülői felügyelet mellett játszható.

Dóri tippje

A 6 hónapnál fiatalabb babáknak egyszerre csak egy tárgyat adj a kezébe, és a nap folyamán cserélgesd őket!

Nyitókép: TikTok pillanatkép