Kisgyerek

Egy komplett egyetemi kórust vezényelt a totyogó magyar kislány – videó

Igazán ígéretes teljesítményt nyújtott a kislány, aki minden bizonnyal kitűnő zenei hallással jött világra!
2021. Szeptember 30.

A MediChoir Hallgatói Kórus a Debreceni Egyetem medikus kórusa, tagjait többségben az egyetem orvos- és egészségtudományi karainak hallgatói teszik ki, de vannak köztük már végzett, aktív orvosok és egészségügyi dolgozók is. Repertoárjukban megtalálhatóak világi és egyházi klasszikus zenék és kortárs művek egyaránt. A totyogó, aki az anyukáját kísérte el az egyik kóruspróbára, nem vesztegette az időt: követve a szülői példát lelkesen vezényelni kezdett!

@medichoirA kis karnagy 🙂 ##university ##hallgato ##students ##debreceniegyetem ##debrecen ##kórus ##choir ##próba ##rehearsal ##conductor ##baby ##foryou

♬ eredeti hang – MediChoir Hallgatói Kórus

Bár lehet, hogy a kislány hivatalosan nem tagja a kórusnak, a próbán kétségkívül ő volt a legfiatalabb résztvevő. Jól látszik, hogy nem akart lemaradni a nagyobbaktól, ezért kis karnagyként azonnal “munkához is látott”, amint felcsendültek az első, fülének kedves dallamok. Az, ahogy lelkesen vezényelte a kórust, nemcsak a jelenlevő tagoknak szerzett szívderítő pillanatokat, hanem azoknak is, akik megnézték a róla készült felvételt. A kommentelők is nagyra értékelték a kislány teljesítményét és nem mellesleg az anyuka leleményességét, aki babahordozóval a hátán adta át magát a zenei örömöknek: “Egy anya mindent megold… Amit meg nem, arra ott a hurci és a mastercard” – jegyezte meg egyikük.

Arról, hogy a gyerekek zenei nevelésének milyen sok előnye van, ebben a korábbi cikkünkben írtunk részletesen. Az elmúlt években nagyon sok kutatót foglalkoztatott a kérdés, hogy milyen pozitív hatása van a gyerekekre annak, ha sokszor és sokféle zenét hallanak, az áldásos hatások sora pedig szinte kifogyhatatlan. Megállapították például, hogy a zenének és a nyelvnek sok azonos tulajdonsága van – mindkettő szabályokon alapszik, és kommunikációs módszerként is alkalmazható, illetve a nyelvhez hasonlóan a zene tulajdonságaival is életük korai időszakában ismerkednek meg a csecsemők. Azok a szerencsés gyerekek, akik kisebb korukban gyakran hallanak zenét, minden bizonnyal fogékonyabbak lesznek a nyelvtanulásra is – hogy csak egyet említsünk a számos pozitívum közül.

Kétségtelen tehát, hogy a korai zenetanulásnak számos előnye van, mind zenei, mind nem zenei téren: a 7 éves kor előtti zenetanulásról kimutatták, hogy több kapcsolatot alakít ki az agy motoros területein – ezek az agyterületek felelősek a mozgásért, míg a 7 éves kor utáni zenetanulás egyáltalán nem volt hatással ezekre az agyi régiókra.

Ez persze nem jelenti azt, hogy azoknál a gyerekeknél nem jár előnyökkel a zenetanulás, akik csak később kezdenek bele, ők ugyanis más módon aknázhatják ki az így szerzett előnyöket: több tanulmány mutatott összefüggést a zenei képzettség, a nyelvi képességek, az olvasási készségek, a szókincs, sőt, még a matematikai ismeretek között is a 8 évesnél idősebb gyerekek körében!

Azt talán mondanunk sem kell, hogy minél hosszabb ideig vesznek részt a gyerekek a zenei képzésben, és minél fiatalabb korukban van benne részük, annál több előnyét élvezhetik a későbbiekben.