Kisgyerek

Zenei játékok és elfoglaltságok a babával és a kisgyerekkel

Miért jó a zenés játék a kicsiknek, és milyen zenés játékokat és elfoglaltságokat érdemes kipróbálnotok?
2023. Augusztus 19.
(Kép forrása: Getty Images)

Amellett, hogy a baba és a kisgyerek számára vidámságot tudnak okozni az általa produkált hangok, a zene, a zenélés segíti a test és az agy együttműködését, közös munkáját is, serkenti a gondolkodást, a kifejezőkészséget, fokozza a kreativitást, emellett ösztönzi a szociális fejlődést és segíthet növelni az önbecsülést, amikor a pici meghallja, hogy mire képes (és az azt követő elismerést, dicséretet, tapsot), írja a What to Expect.

A portál szerint a zenélés javíthatja a neuroplaszticitást is, az agy azon képességét, hogy új utakat alakítson ki „tapasztalatok” vagy tanulás eredményeként, olyan hatások által, mint például a hang, az érzés, a mozgás és a figyelem. A zene továbbá hatással lehet a nyelvi, valamint a szociális és kognitív fejlődésre is.

A zenére, ritmusra táncolás aktív játék, ami erősíti a kar-, a láb- és a törzsizmokat, a hangszeres játékok, és a kezek használata elősegítik a finommotoros fejlődést. A zene pedig hatással lehet arra is, hogyan érezzük magunkat, a kicsiket is segíthet megnyugtatni vagy éppen feldobni a kedvét.

A zene és az éneklés, ritmus megismeréséhez sosincs korán, ezért már a kezdetektől megismertetheted a picit a zenével – ez az újszülött babánál például még azt jelenti, hogy finoman ringatod, miközben énekelsz neki. Amikor pedig nagyobb lesz, egyre változatosabb zenés játékot és tevékenységet tudtok kipróbálni.

Hogyan ösztönözheted a zenés játékot? Alább néhány tipp a babákkal és a kisgyerekekkel.

0-12 hónapos babával

 • Énekelj neki és ringasd. Énekelj a kisbabának vagy játszd le a kedvenc dalait, miközben kézben tartva ringatózol vele az ütemre. Nem baj, ha újra és újra ugyanazokat a dalokat választod, hiszen a babák szeretik az ismétlést.
 • Egyszerűbb zenés játékok. A kézbe fogható, egyszerűbb hangot adó eszközök, ritmushangszerek, mint csörgők, a tojáscsörgők segítik az okok és okozatok megértését is. A különböző zenélős játékok, amik hangot adnak ki, esetleg világítanak, élénk színeikkel a vizuális stimulációra is hatással lehetnek, és a finommotorikára is, ahogy a kisebb gombokkal, kapcsolókkal, billentyűkkel tud zenélni velük a baba.
 • Bátorítsd, hogy ő is játsszon a hangszereken. Rázz meg egy csörgőt, és mutasd meg neki, hogyan tudja ő is ugyanezt megtenni. Ütögess meg egy játékdobot néhányszor, és bátorítsd arra, hogy válaszoljon, utánozzon. Ha ez megtörténik, te is válaszolj vissza az ő zenéjére.
 • Házi dobkészlet. Ha már nagyobb a baba, használhattok különböző műanyag edényeket és tálakat, fakanál dobverőkkel. A különböző méretű és típusú edényekkel különböző hangokat tud hallatni a kicsi.

 

1-2 éves kisgyerekkel

 • Jöhetnek a hangszerek. A kisgyerek nagyon lelkes lehet, hogy a saját dallamait, ütemeit hozza létre. Kipróbálhatsz vele olyan egyszerű hangszereket, mint a játékdobok, a csörgődobok és -karikák, a csörgők, a játék xilofon és billentyűs hangszerek. De továbbra is működik a fazék és fakanál, mint dob, vagy a házi készítésű csörgő, felügyelettel.
 • Interaktív énekes játékok. Próbáljatok ki különböző dalokat, amikhez kézmozdulatok, a karok és a lábak mozgatása, egyszerű tánc vagy tapsolás is tartozik, így aktív játéktevékenység lehet az éneklés, zenélés.
 • Szobor tánc. A kisgyerekek számára is szórakoztató lehet az egyszerű szobros-lefagyós táncos játék. Játssz le valamilyen zenét, táncoljatok, majd kiáltsd el magad, hogy „szobor”, és álljatok meg abban a pózban, amiben éppen vagytok. Meddig bírjátok így nevetés nélkül? Ez a szórakoztató kis játék még az önszabályozást is segíthet fejlődni.
 • Zenés felvonulás. Fogjatok egy-egy hangszert, és sétáljatok a lakásban vagy a kertben úgy, mintha egy karneválon lennétek, táncolva, énekelve, zenélve. Közönségnek jöhetnek a kedvenc játékállatok!
 • Különböző dalok a tevékenységekhez. Énekeljetek vagy játsszatok le egy dalt olyan tevékenységek idején, mint a fogmosás, a készülődés a lefekvésre, vagy éppen a játékok elpakolása. A kicsi összekapcsolhatja a zenét a tevékenységgel, és lelkesebben vehet benne részt.

 

2-3 éves kisgyerekkel

Az érzések eljátszása. Bátorítsd arra, hogy próbáljon úgy zenét alkotni, különböző ritmusokat eljátszani, játékhangszeren zenélni, hogy az a különböző érzéseknek feleljen meg. Játsszon el egy boldog dallamot, majd egy izgatottat, aztán egy szomorút, utána egy meglepődöttet stb.

 • Táncoljatok! Válogass össze úgy egy lejátszási listát, hogy különböző stílusú és tempójú dalok kövessék egymást, majd táncoljatok úgy a kicsivel, hogy a mozdulataitokat a különböző ritmusokhoz igazítjátok. Próbáljátok ki az állatos verziót is! Hogyan táncolna erre a lassú dalra egy zsiráf, vagy az ugrálósra egy medve, a vidám és pörgős dallamra egy pingvin?
 • Egészítse ki a szöveget. Énekelj úgy dalokat a kisgyermekeddel, hogy te megállsz egy-egy sor felénél, és őt bíztatod, hogy fejezze be.
 • Nevezze meg a dalt! Dúdolj vagy fütyülj el egy ismerős dallamot, dalt, majd kérd meg rá a kisgyermekedet, hogy próbálja kitalálni, mi volt az.
 • Tanítsatok koreográfiát egymásnak. Válasszatok egy dalt, és készítsetek egy részéhez egy rövid koreográfiát. Felváltva adjatok hozzá különböző mozdulatokat, elemeket, és azt tanítsátok meg a másiknak!

 

(Forrás: whattoexpect.com)