Kisgyerek

Három ötlet otthon barkácsolt hangszerre a zenés játékhoz

Kreatív játék már az elkészítésük is, utána pedig együtt is zenélhettek velük.
2024. Március 17.
(Kép forrása: Getty Images)

Könnyen elkészíthetők néhány egyszerű otthoni alapanyagból ezek a házi barkácsolású hangszerek.

Vizespohár xilofon

Szép színes xilofont készíthettek a sokak által ismert módon, poharakat sorba rendezve, amikbe különböző mennyiségű folyadékot töltötök. Minél alacsonyabb egy pohárban a vízszint, annál magasabb hangot lehet megszólaltatni vele. Egyszerűen kanállal ütögetve szólaltassátok meg a poharakat – nem kell erősen ütögetni. Ha színes változatban készítitek, használj színes ételfeséket vagy tojásfestéket.

Házi maracas (rumbatök)

Egyszerű kézi rumbatököt készíthettek, ami egy remek ritmushangszer lesz. Ezt több módon készíthetitek, például kisebb méretű műanyag palackokból (mint például a joghurtitalos palack) vagy papírgurigából. Ezeknek a végeit/száját vonjátok be folpack-kl úgy, hogy jó feszes legyen a fólia, majd ragasszatok rá méretben megfelelő műanyag kupakot/fedőt, vagy valamilyen textíliát. Arra figyeljetek, hogy rögzítsetek mindent jól, hogy ki ne nyíljon. Mielőtt lecsukjátok a henger száját, meg kell töltenetek valamilyen száraz töltőanyaggal, mint például a rizs, a lencse vagy a bab, vagy akár ezek keveréke. A kész hangszereket vonjátok be színes papírral vagy fessétek le, és dekoráljátok.

Tamburin papírtányérból

Két papírtányérra lesz szükség egy tamburinhoz, amiknek a szegélyére fúrjatok lyukakat, ugyanazokra a pontokra. A két tányért rögzítsétek szemben egymáshoz úgy, hogy egy szalaggal/fonallal összefűzitek ezeket a lyukakon át. Ezután kössetek némelyik lyukra egy-egy színes szalagot, némelyikre csengettyűt vagy nagyobb gyöngyöt egy madzagon. Végül festéssel, ragasztással, filctollal, csillámmal díszítsétek a tamburint.

(via Mother.ly)