Trend

Így rendszerezd a játékokat, hogy könnyebb legyen rendet tartani

Néhány ötlet és trükk, amikkel jól átláthatók és könnyen elpakolhatók lesznek a gyerekek játékai, minimalizálva a rendetlenséget!
2023. Január 20.
játékok
Néhány tipp a rendszerezéshez. (Kép forrása: Getty Images)

Mindennek legyen meg a maga helye

A rendszerezés alapja az, minden játéktípusnak legyen olyan helye, ahol tudjátok ezeket tárolni, amikor használaton kívül vannak. Ez hosszú távon sokkal egyszerűbbé teszi az elpakolás rutinját, és a gyerekek is tudni fogják, hogy mit hova kell tenniük. A rendszerezés legegyszerűbb, ám annál hatékonyabb módja az, ha a hasonló játékokat csoportosítod, és együtt tárolod az egyforma elemeket.

Kevesebb játék, kisebb káosz

Ahhoz, hogy a gyerekek játékai ne foglalják el az egész lakást, korlátozd azoknak a számát, amikkel egyszerre játszhatnak. Ezt megteheted például úgy, hogy a törött, már nem javítható játékoktól megszabadulsz, azokat pedig, amik jó állapotban vannak, de a gyerekek már nem szívesen használják, el lehet ajándékozni. Érdemes megkérni a családot is, hogy szülinapra, más ünnepekre ne játékkal lepjék meg a gyerekeket.

A játékokat pedig próbáld meg úgy tárolni, hogy egy részüket kevésbé elérhető helyre teszed, és rotációban lehet váltogatni, hogy melyek elérhetők éppen. Ez a rotációs rendszer a kisgyerekek számára például különösen hasznos lehet, akik hajlamosak lehetnek bizonyos játékokat egy-egy használat után a földre dobni és otthagyni. Ezzel a módszerrel is csökkented a játékok számát, de úgy, hogy közben megtartod ezeket. Azért is lehet jó így tárolni a játékokat, mert így újra és újra izgalmasak lehetnek azok a játékok, amiket egy időre elpakoltál. Hagyj elő néhány játékot állandó jelleggel – a legnagyobb kedvenceket –, a többit pedig pár naponta, hetente lehet váltogatni.

Kosarak és dobozok

A kosarak és a tárolódobozok tökéletesen alkalmasak arra, hogy a hasonló játékokat csoportosítva tárold ezekben, és arra ösztönözhetik a gyerekeket, hogy egy-két játékot válasszanak ki ezekből, amikkel éppen játszanának.

Négyzetes polc

Egy szuper bútor a játéktároláshoz egy olyan könyvespolc, aminek a polcai négyzetesesk. Ezt hosszanti elrendezésben is elhelyezhetitek a gyerekszobában, így alacsonyabban lesznek a polcok, és a gyerekek könnyebben hozzá tudnak majd férni a játékokhoz. A nagyobb játékok kerülhetnek közvetlenül a polcokra, a kisebbek pedig tárolódobozokban. (Arra figyelj oda, hogy rögzítsétek a falhoz a polcot – ahogy minden más bútort is, amik felborulhatnak.)

Használj az életkornak megfelelő címkéket

A polcokra, a kosarakra és a tárolódobozokra ragassz címkéket, amelyek jelölik a játékkategóriákat. Amíg kicsik a gyerekek, ezek legyenek képek, rajzolt ábrák, és amikor iskolások lesznek, már feliratok kerülhetnek a tárolókra.

Ne legyenek túl zsúfoltak a polcok, és túltöltöttek a tárolók

Ez ugyanis garantálja a rendetlenséget, hiszen ha a gyerekek nem tudnak könnyen hozzáférni egy-egy játékhoz, mindent leszedegethetnek a polcról vagy kiönthetnek a tárolóból, hogy megtalálják, amit keresnek.

Forrás: organisedprettyhome.com