Trend

Így rendszerezd a gyerek játékait

Úgy néz ki a gyerek szobája, mintha felrobbant volna egy bomba egy játékboltban? Profik osztják meg rendszerező tippjeiket, hogy végre átlátható és rendezett legyen a gyerekszoba.
2023. Január 16.
Kislány játékokkal telepakolt szobájában játszik
Kép: Getty Images

Leltár: mi van a birtokodban?

Kipakoltunk mindent, kidobtuk, ami elromlott, eltörött, használhatatlan. Leltárt készítünk: mi az, ami már nem kell (el lehet adni, továbbadni, stb), és mi az, ami igen. Ami megmarad, azt áttisztítjuk. Ekkor jön a következő pont, a

Csoportosítás

Csoportosítsuk a hasonlót, a hasonlóval. Ahhoz, hogy kitaláld, hogyan helyezd el a tárgyakat, látnod kell, hogy milyen kategóriában mi van és legfőképpen mekkora mennyiséggel állsz szemben.

Ría Safford háromgyerekes anya, és gyakorlott rendszerező-szervező szerint a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, hogy még mielőtt rendszerezünk már megvásárolunk különféle tárolókat, kosarakat. Ha ezt a helytelen sorrendet követjük, akkor abba a hibába esünk, hogy megpróbáljuk a gombhoz igazítani a kabátot, azaz rá akarjuk kényszeríteni a tárgyakat, hogy illeszkedjenek a kosarakba, tárolókba ahelyett, hogy épp fordítva csinálnánk.

Hosszú távon gondolkozz

A gyerekek érdeklődési köre változni fog, ezért ennek megfelelően alakítsuk ki az alapokat. “Az egyik legnagyobb hiba, amit a szülőknél látok, hogy csak a gyermek azonnali igényeinek próbálnak megfelelni” – mondja Azure MacCannell, négygyermekes anya, vállalkozó.

Ehelyett keress olyan darabokat, amelyekbe a gyerek belenőhet, többek között:

  • Állítható magasságú asztalok
  • Nagy tárolók, amelyeket meg lehet tölteni tárgyakkal.
  • Különböző formájú és méretű tárolók

Ugyanez a szabály vonatkozik az elrendezésre és a kialakításra is. Olyannak kell lennie a szobának, ami könnyen átalakítható a gyerek növekedésével.

Ne pakoljunk meg minden négyzetcentimétert

Álljunk ellen a késztetésnek, hogy minden zugot megtöltsünk valamivel, törekedjünk arra, hogy kb. csak egyharmadig töltsük meg a szobát. Legyen hely azoknak a tárgyaknak is, amelyek még csak ez után fognak érkezni!

Érdemes azt a szabályt kipróbálnunk, ha új játék érkezik, hogy egy új játék be és egy ki. Köthetjük évszakokhoz vagy ünnepkörökhöz is. Nem állítjuk, hogy minden gyereknél könnyen működik, de érdemes megpróbálni.

Ha többen osztoznak a szobán

Az apró, törékeny vagy fulladásveszélyes játékokat érdemes jól zárható, magasan lévő tárolókba rakni, hogy a kisebb testvér ne férjen könnyen hozzá.

Annak érdekében, hogy megkülönböztesd, mi kihez tartozik – és hogy ne legyen veszekedés -, jelölj ki egy-egy területet minden gyermek gyűjteményének. Színekkel is segíthetsz a gyerekek számára: az egyiké lehet a kék tároló, a másiké a zöld. Így tudni fogják, mi az övék.

Csoportosíts és válogass

Mindent, ami például a kézműveskedéshez kell, egy helyre tegyél, majd a csoportosításon belül megfelelő tárolóedénybe kell helyezni. Vond be a gyereket, mert a felnőtt logika nem mindig egyezik a gyerekével és végül is ő fogja használni, megkeresni és elpakolni a játékait. Ne magyarodjon egyetlen tárgy sem magában, valahova minden játékot csoportosítsd.

Kényelmes legyen a gyerekszoba, ne raktár

A gyerekszobának a kényelmet kell szolgálnia. Legyen szőnyeg, legyen a gyerekszoba hívogató, ne egy játékraktár. Legyen a szőnyegen kívül ülőalkalmatosság, egy babzsák, egy puff vagy egy szék. A gyerekszoba több funkciót is ellát: játéktér, pihenő-alvó hely, később itt fog tanulni a gyerek. Ahhoz, hogy elkerüld a szörnyű rendetlenséget, okosan érdemes csoportosítani a játékokat és időről-időre szelektálni. Talán utóbbi a legnehezebb feladat, megválni a tárgyaktól.

Forrás: parents.com