Trend

Amit sokan elfelejtenek tisztán tartani: ügyelj a sminkecseteidre!

A sminkecseteket is rendszeresen tisztítani kell, ha nem akarod, hogy miattuk legyen problémás, pattanásos a bőröd!
2023. Május 06.
barna hajú nő sminkecsetekkel legyezőszerűen elhelyezve
Fotó: Getty Images

Van elég takarítanivaló, minek még a sminkecsetekkel is vacakolni – gondolhatod. Pedig ez a teendő sokkal fontosabb, mint gondolnád. Ha rendszeresen sminkelsz, akkor is, de ha csak alkalmanként vannak használatban az ecseteid, akkor is meg kell tisztítani őket rendszeresen. Hogy miért? Összegyűjtöttük a legfontosabb okokat.

1. Fertőzést okozhat

A szálak között felhalmozódó sminktermékek (főleg, ha folyékonyak mint az alapozó például), a bőrről az ecsetre került elhalt hámsejtekkel, olajjal, szennyeződésekkel, krémmaradványokkal együtt remek táptalaja a különféle kórokozóknak. És ha ezeknek sok idejük van tisztítás hiányában szaporodni, nagy eséllyel okozhatnak problémát a bőrödön pattanások, gyulladás formájában.

2. Irritálhat

Leginkább a krémes termékek, de a bőröd olajtartalmával keveredve valamennyire a púderesek is elkezdenek a levegőn oxidálódni. Megváltozik az állaguk, a textúrájuk, és ha a következő használatnál újra visszakerülnek a bőrre, irritációt, kipirosodást, viszketést okozhatnak.

3. Egyenetlen lesz a smink

A kissé megszáradt vagy épp olajjal keveredett textúrák nem vegyülnek tökéletesen az újonnan felvett formulákkal, ezért megeshet, hogy nem lehet egyenletesen eloszlatni azokat a bőrön. Márpedig azért használsz ecsetet, és nem az ujjaddal dolgozod el a sminket, mert precíz végeredményt szeretnél, igaz? Akkor ne mulaszd el az ecsettisztítást!

4. Tönkreteszi az ecsetet

A szálakon maradó, megkeményedő, oxidálódó termékek nincsenek jó hatással az ecset szálaira: megkeményítik, kiszárítják vagy épp meggyengítik őket, aminek köszönhetően kevesebb ideig tudod majd használni a kedvenc ecseteidet. Ráadásul a megkeményedett szálú ecsetek a bőrön is mikrosérüléseket okozhatnak.

5. Öregíti a bőrt

Minden extra szennyeződés, oxidálódott krémmaradvány hozzájárul a bőr oxidatív terheléséhez – vagyis ahhoz, hogy olyan folyamatok induljanak be, amelyek idő előtti öregedést okoznak. Ahogy az arcbőr tisztítása, úgy az ecsetek tisztítása is nélkülözhetetlen a tiszta és egészséges bőrkép fenntartásához.

Így tisztítsd az ecseteket

Ha rendszeresen használod őket, nem árt minden használat után fertőtlenítő kendőn vagy vattára csepegtetett alkoholon áttörölni őket. Főleg a folyékony formuláknál heti egy alapos átmosás ajánlott, a következő lépésekben:

  • Tegyél ecsettisztító folyadékot vagy oldj fel babasampont egy tálkában.
  • Áztasd benne az ecsetet annyira, hogy teljesen átjárja a folyadék.
  • Ezután folyóvíz alatt, a tenyeredben vagy egy másik tálka alján mozgatva az ecsetet öblítsd át a szálak között is.
  • Ezt addig ismételd, ameddig teljesen tiszta víz nem jön az ecsetből.
  • Ezután tiszta törülközőre fektetve szárítsd meg az ecseteket, mielőtt eltennéd. (Fontos, hogy ne állítva szárítsd őket.)

A galériában szuper ecsettisztítókat gyűjtöttünk össze, válassz.

5 fotó megtekintése

Amit sokan elfelejtenek tisztán tartani: ügyelj a sminkecseteidre!

Ebelin kozmetikai ecsettisztító folyadék
Artdeco ecsettisztító folyadék
Douglas Accessories Brush Soap ecsettisztító szappan
Clinique Brush Cleanser ecsettisztító
Fotó megosztása: