Trend

Veszélyes lehet, ha túl sokáig használod a kozmetikumaidat

Régi kedvenc rúzs, abszolút favorit szemhéjfesték – ha nem vigyázol, rosszul járhatsz velük! Mutatjuk, milyen gyakran ajánlott cserélni őket.
2023. Április 21.
smink textúrák ecsetekkel
Fotó: Getty Images

Kinek ne lenne a sminkes neszesszere vagy dobozkája mélyén olyan szemceruza vagy rúzs, amit kincsként őrizget még régről. Vagy épp amit csak ritka alkalmakkor használ, ezért alig fogy. De az is előfordulhat, hogy nem sminkelsz minden egyes nap, ezért elég sokáig veled maradnak a sminkcuccok. Érdemes időről időre átnézni, átválogatni őket, mert bizony a régi sminktermékek eléggé ki tudnak szúrni az emberrel: pattanások, szemvörösség, bőrirritáció, gyulladás lehet vége.

A kozmetikumok gyártói a csomagoláson jelölt lejárati időn belül garantálják azt, hogy a termék megőrzi minőségét és hatékonyságát, ez az az időtartam, amelyen belül megfelelő használat mellett a kórokozók elszaporodásától nem kell tartani. Az idő elteltével azonban a tartósító összetevők hatékonysága csökken, a termékek felületén összegyűlhetnek szennyeződések, elszaporodhatnak a kórokozók, és máris nem csak szépíthetnek, hanem fertőzhetnek is.

Összegyűjtöttük, melyik terméket milyen gyakran érdemes leselejtezni, irány a galéria!

alapozó
5 fotó megtekintése

Galéria fotók: Getty Images

Cserére érett

5 jel, hogy tényleg meg kell szabadulnod a régi kedvenc sminktermékedtől.

  1. Megváltozik, kellemetlenné válik az illata
  2. Megváltozik, nehezebben használhatóvá válik az állaga
  3. Szétválik alkotóira (például vizes és krémes vagy olajos fázisra)
  4. Használat után kellemetlenséget, viszketést tapasztalsz
  5. Nem igazán szereted, csak régóta nincs szíved kidobni

Az abszolút kedvencekből pedig így hozhatod ki a maximumot: tárold őket mindig jól lezárva, fénytől és hőtől védett helyen. Ügyelj rá, hogy használat közben ne érintkezzenek szennyezett felülettel, ne fröccsenjen rájuk víz. Tartsd tisztán, fertőtlenítsd az eszközöket, amikkel használod őket. És ne add kölcsön őket senkinek, főleg a szemre való sminktermékeket ne.