Kisgyerek

Sminkcuccok vs. kisgyerek – ezt csináld a tönkretett kedvencekkel

Annyira szeretné kipróbálni a kedvenc rúzsodat vagy a pirosítódat – de a kis ujjak néha még ügyetlenek, és megeshet, hogy eltörik, leesik, szétkenődik a féltve őrizgetett kozmetikum. Ne ess kétségbe, van megoldás!
2022. November 16.
kislány rúzs tükör smink
Getty Images

Persze, tudjuk, hogy nem az ő bőrére való, de csak a játék kedvéért azért a legtöbb anyuka meg-megengedi a lelkes kislányoknak, hogy tegyenek egy próbát a sminkcuccaikkal a tükör előtt. Amit aztán nagyon könnyen meg is bánhatnak, hiszen a sminkcuccok elég sérülékenyek, nem a pici kezekbe valók. De mielőtt kiakadnál azon, hogy leejtette, letörte, a ruhájára kente, gondolj arra, hogy a legtöbb esetben a dolog menthető, és a baleset előtti vidám hangulat sokkal fontosabb, mint hogy a szépségkatasztrófán mérgelődj. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, hogyan tedd újra használhatóvá a balesetet szenvedett kedvenceidet.

Összetört púder

Annyira cuki, ahogy a nagy pufi ecsettel a kompakt púdert vagy pirosítót pamacsol az arcára… Ha úgy adod a kezébe, hogy mindig polc, asztal felett tartsa, kisebb a baleset esélye. Vagy ha meg is történik, könnyebben menthető a dolog, mint ha földre vagy a csapba esne. Legjobb, ha leteszitek valahová, és úgy nyúl bele az ecsettel. Ha mégis megtörtént a baj, akkor tudd, hogy bármilyen por állagú kompaktot helyrehozhatsz gyógyszertári alkohol segítségével (de csak akkor, ha a darabok szennyezetlenek maradtak). Törd össze finom porrá az egészet, tedd vissza a tégelybe, majd keverj hozzá pár csepp 70%-os alkoholt, és kanállal egyengesd el. Ha megszáradt, ugyanúgy használhatod tovább.

Félbetört rúzs

A rúzs akkor néz ki igazán szépen, ha teljesen ki van tekerve. De ha így használják, sokkal könnyebben eltörik… Ha erősen nyomta az ajkához a kicsi, és két darabra esett a kedvenc, akkor a legegyszerűbb, ha beleteszed egy kicsi, zárható tégelybe, és ecsettel használod. Kipróbálhatod azt is, hogy üvegtégelyben mikróban vagy tiszta fémedénykében gőz felett megolvasztod és tégelybe csurgatod – az a fontos, hogy épp csak egy picit olvaszd meg, különben elveszíti a megfelelő állagát. Megoldás lehet még, hogy gyertyaláng felett megolvasztva a törött felületet megpróbálod összeilleszteni, de mind közül ez a legbizonytalanabb megoldás – nehéz úgy csinálni, hogy jól működjön és ne törjön el újra.

Kiömlött a körömlakk

Hatalmas öröm és buli a kislányoknak, ha kilakkozhatják a saját vagy akár az anyukájuk körmét. Azonban ha a művelet félresikerül és a lakk kiborul, az elég bosszantó. Itt is érdemes a megelőzésre odafigyelni: tálcára vagy tányérkára tenni a lakkos üveget, és a lakkozási területet leteríteni olyan törülközővel vagy takaróval, aminek nem baj, ha foltos lesz. Ha mégis kiömlött szőnyegre vagy bútorszövetre, óvatosan töröld fel, hogy ne dörzsöld bele még jobban a textilbe. Megpróbálhatod acetonmentes lemosóval eltávolítani a foltot, de mindenképp ellenőrizd először egy kevéssé látható helyen, hogyan reagál rá a textil. Ha „bírja”, akkor nedvesítsd meg vele a foltot, majd papírtörlővel itasd fel a nedvességet. Ezt folytasd addig, amíg szükséges.

Ruhára kenődött alapozó

Az alapozót ritkán próbálgatják a gyerekek – nem ez a sminkelés leglátványosabb és legérdekesebb része. Az viszont könnyen megeshet, hogy a te arcodról kerül az ő ruhájára az alapozó. A legtöbb esetben ez később gond nélkül kijön, de ha szupertartós termékről van szó, akkor jól jöhet egy kis segítség. Kipróbálhatod, hogy pár percre borotvahabot fújsz a foltra, kicsit bedörzsölöd, majd hideg vízzel kiöblíted. Ismételd ugyanezt meleg vízzel, majd mehet a ruha a mosásba. De a drogériákban kapható marhaepe- és folttisztító szappanokat is sikerrel bevetheted.

Beszáradt szempillaspirál

Ritkán használod, és nem vetted észre, hogy a rosszul rácsavart spirál vagy lakk beszáradt? Ebben az esetben nem igazán menthető a helyzet. A spirál esetében biztosan nem, ne higítsd semmivel, mert nem lesz olyan az állaga, nem működik megfelelően, és még fertőzésveszélyes is. A lakk esetében maximum a speciális lakkhigító folyadék működhet, ha csak egy kicsit maradt nyitva. Ha lakklemosót öntesz bele, azzal tönkreteszed, nem fogod tudni rendesen használni a terméket. Szóval ha odaadod játszani a cuccaidat, és nem lesz semminek baja, a tégelyek, tubusok záródását a biztonság kedvéért akkor is ellenőrizd a végén!

Nyitókép forrása: Getty Images