Kamasz

Így segíts alapozót választani a kamaszlányodnak

Az alapozó az egyik legfontosabb sminktermék, aminél nem szabad megelégedni a „nagyjából jó”-val, tökéletesnek kell lennie!
2023. Január 17.
Tökéletes alapozó árnyalat kiválasztása
Az ideális alapozóárnyalat megtalálásához nem csak a bőr színét kell figyelembe venni! (Fotó: Getty Images)

És itt most nem arra gondolunk, hogy csakis a méregdrága, mindentudó alapozó lehet megfelelő. Sokkal inkább arról van szó, hogy az alapozó kiválasztásakor muszáj figyelembe venni néhány alapvető dolgot, és abból nem engedni, amíg nincs meg a tökéletesen passzoló – elsősorban az árnyalatban. Mert bizony nagyon mellé lehet nyúlni, amit egy kezdő sminkelő nem feltétlenül vesz észre. Ahogy az is előfordulhat, hogy otthon, a tükör előtt jónak tűnik az alapozó színe, míg természetes fénynél, erősebb világításnál egyáltalán nem hat természetesnek, elüt a bőr színétől. Szóval ha a kamaszlányod alapozót szeretne, akkor erre a 3 kérdésre keressétek meg a megfelelő választ, majd induljatok el együtt megkeresni a leendő kedvencet, akár neked is.

1. Valóban kell az alapozó?

Kevéssé gyakorlott sminkelők gyakran csak az alapozók között keresgélnek, amikor a bőr egységesítésére szolgáló terméket szeretnének találni. Pedig nagyon sok esetben egy jó színezett hidratáló vagy BB-krém sokkal jobb választás. Kamaszok esetén különösen: valójában az üde, hamvas pofijukon sokkal szebben mutatnak ezek az enyhén fényes, természetes hatású, a bőrt finoman egységesítő és ápoló termékek, mint a vastag, magas fedésű, esetleg matt alapozók. Lehet, hogy az Instán és a TikTokon inkább tökéletes bőrképet mutató sminkekbe futnak bele, de könnyen előfordulhat, hogy egy próba után ők is belátják: sokkal jobban passzolnak hozzájuk a könnyedebb, természetesebb termékek – és jóval egyszerűbb használni is őket. Abba a hibába se essetek bele, hogy mivel pattanásos a bőre, csakis magas fedésű alapozóval elégszik meg. Sokkal jobban jártok egy egységesítő krém és egy jó minőségű, színben tökéletesen passzoló korrektor kombinációjával – és azzal, ha a bőrápolásra extra hangsúlyt fektettek. (Érdemes meggyőznöd például, hogy rendszeresen járjon kozmetikushoz.)

A színezett hidratálókból, BB-krémből kevesebb árnyalat létezik, mint az alapozókból, ráadásul jobban beleolvadnak a bőrbe, nem kell annyira precíznek lenni. Általában elég eldönteni, hogy a világosabb vagy a sötétebb árnyalat lesz a megfelelő, és már lehet is használni. Ha mégis alapozó mellett döntötök, akkor jöhetnek a következő kérdések.

2. Mennyire világos a bőre?

A bőre tónusát kell megállapítani, vagyis azt, hogy a sötét-világos skálán hol helyezkedik el. Ezt az alapozó nevének első tagja jelöli általában, egyes termékeknél fantázianév, másoknál szám, gyakran mindkettő. Minél kisebb a szám, annál világosabb az árnyalat. Egy kis segítség a fantázianeveket illetően:

  • Fair, Porcelain, Alabaster, Ivory: halvány, világos, porcelánfehér, könnyen leégő, esetleg szeplős bőrre valók általában
  • Light, Natural, Soft: Világosabb, de nem feltűnően világos, nyáron könnyebben lebarnuló bőrtípusra ajánlott
  • Tan, Sand, Medium: Közepesen barna, télen sem nagyon kivilágosodó, könnyen bebarnuló bőrre ideálisak
  • Dark, Deep, Chocolate: Mediterrán hatású, barnás, sötétebb, könnyen barnuló bőrre lesznek megfelelőek

Ezek alapján, és úgy szemre nagyjából ki tudtok választani néhány árnyalatot. De mielőtt következne az élő próbálgatás, van még egy megválaszolandó kérdés!

Alapozó tesztelése kézfejen

Nem elég a kézfejen tesztelni az alapozót! (Fotó: Pexels.hu / Karolina Grabowska)

3. Milyen a bőre altónusa?

Nem biztos, hogy tisztában vagytok vele, mit jelent ez, pedig nagyon fontos – az alapozóválasztás szempontjából mindenképpen. És nem olyan könnyű eltalálni! Azt kell eldöntenetek, hogy a bőre hideg, meleg vagy semleges altónusú, mert és ehhez passzoló altónusú alapozóval lesz igazán természetes az összhatás. Egy meleg altónusú bőrt a hideg alapozó fakóvá, szürkéssé tesz, míg a hideg altónusú arcbőrön a meleg alapozó sárgásnak, öregesnek, furcsának hat. Néhány hasznos trükk, amivel könnyebb lesz beazonosítani: a tükör előtt tartsatok az arcotok mellé egy fehér papírlapot, és nézzétek meg, illetve figyeljétek meg az ereket a csuklótokon.

  • Hideg altónusú bőr: Rózsaszínes, kékes, hamvas hatású a fehérhez képest. Világos, könnyen leég a napon. A csuklónál a vénák kékes vagy lilás árnyalatúak. A termékeken a név kódjában a C betű (Cold) utal arra, hogy hideg altónusú bőrhöz passzolnak leginkább, esetleg a Pink vagy Rosy jelzők.
  • Meleg altónusú bőr: A fehér lap mellett inkább sárgás hatású, egyébként aranyló, könnyen barnuló. A csuklónál az erek barnás vagy zöldes színűek. A meleg altónusú alapozókat W (Warm, meleg) betűvel jelölik, és erre utalhatnak a névben a Golden, Honey, Peach, Cream, Almond Beige jelölések is.
  • Semleges altónusú bőr: Ha nem boldogultok a beazonosítással, akkor lehet, hogy semleges altónusú bőrről van szó, ami nem egyértelműen hideg vagy meleg. A fehér lap mellett nem igazán sárgás és nem is kékes, talán kicsit szürkésnek érződhet. A csuklón sem egyértelműek a jelek, nem mondható rá könnyen hogy kékes vagy barnás inkább. Ilyenkor célszerű N (Neutral, semleges) jelölésű alapozót választani. Könnyen lehet, hogy egy jól eltalált árnyalatú C vagy W termék is jól mutat majd, de ha biztosra akartok menni, a semleges altónust keressétek.

Próbálgatni tessék!

Keressétek meg azt a terméket, amely első ránézésre állagban és árban megfelelőnek tűnik, és az eddigiek alapján válasszatok ki 2-3 szóba jöhető árnyalatot. Fontos, hogy ezek ugyanabból a termékcsaládból legyenek kiválasztva. Majd jöhetnek a tesztelés alapvető lépései:

  1. Az áll vonalánál mindhárom termékből vigyetek fel egy-egy csíkot egymás mellé. (Nem a kézfejre és nem is az alkarra, szigorúan az állra!)
  2. Ha van olyan, amelyik szépen beleolvad a bőrbe, szinte láthatatlan, akkor megvan az esélyes. De itt még nincs vége!
  3. Menjetek ki természetes fényre, és itt is nézzétek meg a csíkokat. Amelyik itt is természetesnek hat, szinte láthatatlan, és a textúrája is kellemesnek érződik a bőrön, az lesz a befutó.

Ha nincs ilyen, vagyis mindegyik kicsit sötétnek, világosnak, elütőnek látszik, akkor vagy ebből a márkából válasszatok más szóba jöhető árnyalatot, vagy próbálkozzatok egy másik termékcsaláddal. Egészen addig, amíg nincs meg az igazi – így biztosan nem lesz kidobott pénz, amit az alapozóra költötök. Jó keresgélést!