Kamasz

Ezt az 5 dolgot mondd el a kamasz lányodnak a szempillaspirálról

Az egyik első sminkcucc, amit használni kezd. A trükkjeit megtanulhatja videókból, de van néhány dolog, amit ezekben ritkán hangsúlyoznak – beszéljetek róluk!
2023. Augusztus 09.
kamasz lány szempilláit festi szempillaspirállal
Fotó: Getty Images

A Youtube, az Insta és a TikTok is teli sminkoktató videókkal, inspirációban és lépésről-lépésre tutorialokban nincs hiány. Azonban ezek a videók nem térnek ki mindenre, és a sminkelés bizony nem csak abból áll, hogy ügyesen magunkra kenjük a krémeket-porokat. A sminket viselni is tudni kell, ahogy lemosni is, és persze vannak még olyan egészségügyi szabályok, trükkök, amelyekről jó, ha te beszélgetsz el sminkelni kezdő lányoddal. Összeszedtük, milyen témákat érintsetek mindenképp.

1. Este KÖTELEZŐ lemosni

A sminklemosás fontosságát nem lehet eleget hangsúlyozni, és a szempillaspirál esetén ez fokozottan igaz. Nézzetek csak meg bármilyen videót, amelyben szupermodellek mesélnek a bőrápolási szokásaikról: egészen biztosan kitérnek arra, hogy a munkájuk során az egyik legfontosabb dolog, amit megtanultak, a smink lemosásának fontossága volt. Hogy miért? Soroljuk!

 • A pillákon maradt festék az éjszaka során irritálhatja a szemet
 • A bőrön maradt sminkmaradványok irritációt és a pórusok eltömődését, emiatt mitesszerek kialakulását okozhatják
 • A szempillára száradt festék elmerevíti azt, az éjszakai forgolódás során pedig a merev szálak könnyebben sérülnek
 • Ha rásminkelünk a tegnapról fenn maradt szempillaspirálra, az eredmény egyenetlen, összetapadt lesz

2. Nem szabad kölcsön adni

A bulik előtti közös készülődés fontos része a sminkelés – de elengedhetetlen, hogy ezt mindenki a saját sminkcuccaival, legalább a saját szempillaspiráljával végezze. A szem közvetlen környékével érintkező spirálon könnyen megtapadnak, és róla könnyen a szembe juthatnak szennyeződések, kórokozók, nem érdemes fertőzést kockáztatni!

smink, szempillaspirál, gyors trükkök

Fotó: Getty Images

3. Fél év után MUSZÁJ lecserélni

A szempillaspirálok a felbontástól számítva maximum fél évig őrzik meg minőségüket. Ennyi idő alatt valószínűleg normál használat mellett be is szárad illetve ki is fogy annyira, hogy már érezhetően szükség legyen a cserére. De ha esetleg az állagától, illatától még lehetne tovább használni, ez az idő, ameddig a formulában lévő tartósítószerek jó eséllyel meg tudják állítani, hogy baktériumok szaporodjanak el a tubusban. Hogy mindezt megelőzzük és késleltessük, az alábbi dolgokra érdemes figyelni:

 • A spirálkefét mindig tegyük vissza a tubusba, ne tegyük le polcra, csap szélére
 • A tubust mindig teljesen, kattanásig csavarjuk be
 • A kefét ne „pumpáljuk” a tubusba – nem kerül rá több festék, és csak feleslegesen levegőt juttatunk vele a tubusba, ami kedvez a kórokozók elszaporodásának
 • Ha leesett véletlenül a kefe, alaposan tisztítsuk meg, mielőtt visszazárnánk a tubusba

4. A vízállóval óvatosan

A vízálló szempillaspirál hasznos, ha nedves, ködös, esős az idő, olyan eseményre megyünk, ahol várhatóan könnyezni fogunk, vagy ha a szemformánk olyan, hogy a pilláink érintik a felső szemhéjat. De mindennapos használatra egyáltalán nem ajánlott. Az extratartós festék jobban igénybe veszi a szálakat, erősebb lehet a szárító hatása, és eltávolítani is nehezebb. Ha szükség van rá, a mindennapokban a tartós, de nem vízálló szempillafesték a legjobb választás.

5. A kevesebb több

Időről időre divatba jön a clumpy, azaz póklábszerűen összetapadt, gót hatású szempillafestés, de nem hétköznapi viseletként. Alapesetben a szétválasztott, seperűs, ívelt, nem csomós pillák elérése a cél. Ehhez arra van szükség, hogy ne essünk túlzásba a festék mennyiségét illetően.

 • Első lépésként érdemes a felesleges mennyiséget a tubus szájánál lehúzni a keféről, így könnyebb lesz a csomómentes hatást elérni
 • Különösen a kefe végéről távolítsuk el az extra mennyiséget. Általában ezzel a résszel próbáljuk a belső, rövidebb szálakat elérni, és ha itt összegyűlt extra festék van, attól jól látható csomók lesznek a kisebb szálakon
 • Inkább két vékony mint egy vastag és egyenetlen rétegben spirálozzunk
 • Ha két réteget szeretnénk feltenni a hatás fokozása érdekében, akkor először spirálozzuk mindkét szemet, hogy legyen ideje megszikkadni a festéknek, majd jöhet a következő réteg, amely így jobban megtapad, de még nem áll össze annyira, mintha a már teljesen száraz festékrétegre vinnénk fel