Kamasz

A leggyakoribb sminkhibák, amiket a kamaszok elkövetnek

Akár az első sminkpróbálkozásokról, akár már gyakorlottabb sminkelésről van szó, ezekre a bakikra hívjuk fel finoman a kamaszok figyelmét.
2023. Március 07.
sminkhiba kamasz
Így lehet elkerülni a sminkelés kezdeti buktatóit (Fotó: Getty Images)

A finoman itt nagyon fontos kulcsszó: nagyon bele lehet gázolni egy tinilány lelkivilágába, ha csípős megjegyzéseket teszünk a sminkjére. Sértődöttséget és azonnali ellenállást vált ki, ha nem adagoljuk óvatosan az információt. Érdemes inkább általánosságban beszélgetni a sminkelés buktatóiról, akár saját példákkal – mindig érdekesebb a sztori, ha van személyes vonatkozása, pláne, ha bevalljuk benne, hogy mi is követtünk el hibákat. A sminkelés egy olyan műfaj, amiben rengeteget kell próbálkozni, mindent szó szerint a saját bőrünkön kell megtapasztalni, kigyakorolni. Hagyjunk a kamasznak időt, teret, hogy kísérletezzen, és nagyon finoman, érzékenyen terelgessük afelé, hogy a sminkje ízléses, alkalomhoz illő és technikailag is szép legyen. Ezekre a leggyakoribb hibákra érdemes odafigyelni, és óvatosan felhívni a figyelmét.

1. Túl vastag alapozó

A problémás bőrű kamasznak igazi megváltásnak tűnhet egy jól fedő alapozó, nem csoda hát, ha igyekszik mindent elfedni vele, amit csak lehet. Ami nem jó megoldás, és sok esetben még feltűnőbbé teszi azt, amiről el szeretné terelni a figyelmet. Ez lehet talán a megfelelő érv, és az, hogy a vastag réteg maszkszerű, furcsa, természetellenes összhatást kelt.

Jobb megoldás: Vékony réteggel kezdjen, és csak ott vastagítsa, rétegezze, ahol szükséges. Egy jól fedő korrektor csak a problémás területeken használva (és alaposan, szépen eldolgozva) szintén jó trükk lehet, így a többi részen csak finom egységesítésre van szükség.

2. Nem tökéletes alapozóárnyalat

Sokszor még a felnőtteknek sem egyszerű eltalálni a megfelelő alapozóárnyalatot – pedig nagyon fontos. Ha túl sötét, az furcsa, öregítő hatást kelt, ha túl világos, az pedig sápadt, beteges összhatást ad. És ez még nem minden: nem csak a szín sötétségére vagy világosságára, hanem az altónusára is figyelni kell, vagyis arra, hogy hideg, meleg vagy semleges árnyalatól van-e szó. Ezt általában jelölik a termékek színkódjában (W azaz warm, C vagyis cold és N azaz neutral betűjellel). Ha ez nem passzol, az alapozó nem olvad bele a bőrbe, hanem idegenül hat, szürkéssé vagy sárgássá teszi az arcbőrt.

Így válasszatok: A tökéletes alapozóárnyalat megtalálásához ne a kézfejre vagy a csuklóra tegyétek fel a terméket, hanem az állvonalra. Válasszatok 3 szóba jöhető színt, és húzzatok velük egy-egy vonalat. Amelyik legjobban beleolvad a bőrbe, azt nézzétek meg természetes fényben is, és ha így is kiállja a próbát, tényleg szép, és természetes hatású alapozója lehet a kamasznak.

3. Túl sok púder

A kifényesedő, olajos hatású arcbőr lehet a tinilányok egyik rémálma, de vastag púderréteggel mattítani nagyon nem jó ötlet. Természetellenes, a nap folyamán a sok púder könnyen összeáll, látványosan kopik, ápolatlan hatást kelt.

Ezt válassza helyette: Érdemes zsíros bőrre való, a faggyútermelést egyensúlyba hozó bórápolót használni az alapozó alá, ezek általában jó sminkalapot képeznek. Az alapozó ne matt, hanem enyhe fényű legyen, így az arc mindenhol egészségesen, üdén ragyog. Ha mattítani szeretne, azt vékony de pufi ecsettel, extravékony rétegben, a felesleget tökéletesen lesepergetve tegye.

4. Összetapadt pillák

Az egyik első sminktermék, amit a lányok használni kezdenek, a szempillaspirál. Valóban önmagában is látványos hatást lehet vele elérni, megadja a „sminkeltség” érzését, és nem is olyan nehéz használni. De azért vannak trükkjei, amit érdemes elmagyarázni a kezdő sminkelőknek. A legfontosabb, hogy az összetapadt, csomós pillák hétköznapra nem mutatnak túl jól. Igen, ez egy létező trend, és buliviseletnek menő lehet, magazinfotókon és kifutókon is hatásos, de a mindennapokban inkább ápolatlan hatást kelt. Főleg, ha nem szándékoltan ilyen, hanem ügyetlenség miatt lesz csomós és összetapadt a festés.

Így lehet megelőzni: A felesleges festéket le kell húzni a keféről a tubus száján, legfőképp a kefe végéről – arról a részről, amit a kisebb szálak elérésére és a korrigálásra használunk általában. A túl sok festék elnehezíti, tapadóssá teszi a szálakat. Ha dús hatást szeretnénk elérni, inkább két rétegben érdemes festeni, a két szemet váltva, hogy legyen ideje kicsit szokkadni az első rétegnek,és jobban rá tudjon tapadni a következő. És a csomós tincseket megéri kefével szétválasztgatni, sokkal szebb, „seprűsebb” lesz az összhatás.

5. Túltolt ajakkontúr

A túlhúzott, a rúzsnál sötétebb ajakkontúr divatos, de megint csak tudni kell, hogy hova való, és hova nem. Ráadásul nagyon precízen kell elkészíteni, mert ha egyenetlenül van meghúzva, vagy nagyon látványosan túlmegy az ajak vonalán, az erőltetettnek hat.

Így érdemes próbálkozni vele: Csak egy picit legyen sötétebb a kontúr a rúzs árnyalatánál, és az ajak vonalának legkülső szélénél legyen húzva – de ne azon kívül. Az akanagyobbító optikai hatás akkor lesz szép, ha finoman össze van satírozva a rúzzsal. Az ajak közepére felvitt világosabb rúzs vagy csillogó szájfény jobb dúsító hatást ad.

+1: Este le nem mosott smink

Aki sminkel, annak az arctisztításra különösen nagy hangsúlyt kell fektetnie. A sminket minden este le kell mosni – igen, a szemkontúrt és a szempillaspirált is. Ebben a kérdésben érdemes határozottnak lenni, nagyon sok kellemetlenséget megspórolhatunk a kamasznak, ha ezt idejében megtanulja és automatikussá válik. A kellemetlenség alatt pattanásokat, mitesszereket, irritációt, bőrszárazságot vagy épp foltokban extrém zsírosodást értünk. Sokkal könnyebb a bőrt folyamatosan egy alap jó állapotban tartani, mint helyre hozni azokat a problémákat, amelyek megfelelő ápolással elkerülhetők lettek volna.

Nyitókép forrása: Getty Images