Trend

5 trükk, ha csak 5 perced van sminkelni

Szeretnél jól (egyes reggeleken legalább jobban) kinézni, de nem tudsz sok időt a sminkelésre szánni? Ha ügyes vagy, 5 perc sok mindenre elég lehet!
2022. November 16.
smink, szempillaspirál, gyors trükkök
Fotó: Getty Images

Amikor saját magadon kívül mindenki mást is útra késszé kell varázsolni reggel, akkor 5 saját magadra szánt perc is igazi luxusnak tűnhet. Sokan úgy érzik, ilyen kevés idő alatt nem lehet látványos változást elérni, ezért inkább bele sem kezdenek a sminkelésbe, helyette inkább ellenőrzik a gyerek táskáját, bepakolják az uzsonnás táskáját, vagy bármi „hasznosat” csinálnak, ami a családi készülődést előrébb mozdítja. Pedig nagyon rövid idő elég lehet, hogy kicsit összeszedettebbnek tűnj, és az a pár perc alatt felvitt minimálsmink is sokat dobhat az önbizalmadon. Mutatjuk, hogyan csináld.

1. Készítsd elő!

Nagyon sok múlik azon, hogy mennyire gondolkodsz előre. Ha előző este alaposan megtisztítottad az arcodat, akkor reggel elég egy gyors leöblítés vagy áttörlés tejjel, micellás vízzel akár. Ezt csináld meg azonnal ébredés után, amikor az első utad a fürdőszobába vezet, és ha már ott vagy, krémezd is be az arcodat. Ez nagyon gyorsan megvan, és amikor már a tényleges sminkre szakítod ki az időt a reggeli pörgésből, ezzel már nem kell törődnöd. Plusz a hidratálónak így van ideje beszívódni, könnyebb lesz a sminket felvinni rá.

Extra tipp: Ha C-vitaminos terméket iktatsz be a reggeli rutinodba, csodásan élénkítheted vele a bőrödet, és a kollagéntermelést fokozó hatásának köszönhetően hosszú távon sokat teszel vele az arcbőröd simaságáért és rugalmasságáért.

2. Szupergyors alapok

A színezett hidratáló az elúszós anyukák (és igazából minden, praktikus sminkcuccokat kedvelő nő) abszolút favorit sminkterméke. Ha találsz olyat, ami jól passzol a bőröd árnyalatához, tényleg néhány mozdulattal fel tudod vinni, és finoman egységesebb, élettelibb lesz tőle a bőröd. Ha nem szereted a sok réteget az arcodon, akkor arctisztítás után könnyű szérumot tegyél fel, és a hidratálót váltsd ki a színezett hidratálóval – megspórolsz egy lépést, de a bőröd megkapja azt a törődést, amire szüksége van.

Ha egy picit erősebb fedésre, látványosabb egységesítésre van szükséged, akkor válassz BB- vagy CC-krémet. Ezeket még mindig fel tudod vinni akár ujjal is, szupergyorsan, de azokon a napokon, amikor van egy picit több időd, ecsetet is használhatsz, még szebben eloszlik a bőrödön. Azért nagyon praktikusak ezek a termékek, mert csak nagyon finom színt és takarást adnak, a bőröd textúrája látható marad, ezért az összhatás természetes, cseppet sem mesterkélt vagy maszkszerű. Bármikor néhány mozdulattal bevethetőek, ha esetleg nap közben kicsit lekopnak, az sem látványos, és ápolják is a bőrödet.

Extra tipp: Attól még, hogy krém állagúak és krémként felvihetőek, ne használj körkörös, bemasszírozó mozdulatokat. Belülről kifelé irányuló hosszú, simító mozdulatokkal dolgozz. Így az arcod közepén picit erősebb lesz a fedés (általában itt van rá nagyobb szükség), a széleken viszont könnyen eldolgozhatod. Fontos még, hogy ne állja meg az áll vonalánál. Még ha csak színezett hidratálót vagy BB-, CC-krémet használsz is, akkor is fontos, hogy a széleknél finoman vékonyíts el, simogasd bele a bőrbe, hogy ne legyen álarcszerű. Nem kell nagy dologra gondolni: húzd tovább a kezedet az állvonalnál lefelé, oldalt pedig a hajvonalig néhányszor, hogy jól eloszlasd a krémet.

Szuper krémeket gyűjtöttünk össze villámsminkhez, a cikk a galéria után folytatódik.

8 fotó megtekintése

5 trükk, ha csak 5 perced van sminkelni

Fotó megosztása:

3. Expressz javítás

Ha komolyabb fedésre van szükség akár a szemed alatt, akár egy-egy pattanásnál, akkor sem kell vastagabban, precízebben (és emiatt jóval hosszabban) alapoznod az arcodat. Vidd fel a választott szupergyors alapot, majd a szükséges helyen finoman ütögess a bőrödbe egy pici korrektort. Sokkal gyorsabban kész leszel, ha csak minimális mennyiséggel dolgozol, és ha kell, teszel belőle még egy keveset, mint ha jó sokat igyekeznél láthatatlanul a bőrödbe masszírozni.

Extra tipp: Ha táskás a szemed, akkor a korrektort felejtsd el (nem tudod vele elrejteni, csak még jobban felhívod rá a figyelmet), de igazából karikás szemekre sem biztos, hogy jó ötlet. Az egész szemkörnyéket szépen, észrevétlenül kikorrektorozni nem egy-két mozdulat, ha nem oszlatod el jól a terméket, az nagyon rövid idő alatt összegyűlik a szem körüli kis ráncocskákban és jóval feltűnőbbé teszi azokat, mint amilyenek egyébként lennének. Ha úgy látod, egy pici korrektor a szem alá ütögetve nem hozná meg az elvárt hatást, akkor inkább bele se kezdj. Fedd le a pöttyöket, ha vannak, és haladj tovább.

4. Villám szemhangsúly

Nagyon sokan tartják a legfontosabb sminkeszközüknek a szempillaspirált – nem véletlenül: annak, akinek világosak, rövidek vagy ritkásak a pillái, pár mozdulattal élénkséget, lehet vele az arcukra varázsolni. Ezt a lépést valóban érdemes a sietős sminkrutinba is beiktatni, mert nagyon látványos a hatása, érezhetően „öltözteti” az arcot.

Extra tipp: Egy plusz lépés a spirálozás elején, ami lassításnak tűnhet, valójában felpörgeti a folyamatot: ne mulaszd el a szálakról a felesleges festéket lehúzni a tubus száján. Ha ezt megteszed, sokkal kevésbé csomósodik majd a festék, nem tapadnak össze a pillák, kisebb az esély, hogy összekened vele a bőrödet. Nem kell időt töltened a csomók eltávolításával, a szálak szétválasztgatásával, mégis csodás, seprűs pilláid lesznek. Ami még fontos: ne csak a szálak végét „kenegesd” a kefével: egy határozott mozdulattal fesd be a szálakat a tövüktől kezdve. Ezzel megspórolod a szemkontúrt és egyenletesebb lesz a végeredmény.

5. Élénkítés 2 in 1

Egy üde, élénk és egyben életteli árnyalatú rúzs vagy színezett ajakápoló a legjobb trükk arra, hogy eltereld a figyelmedet akár a kialvatlan pofidról, akár arról, hogy csak minimálsminkre jutott időd. Ha vidám színben pompázik az ajkad, az egy szuper optikai trükk, hogy arra irányítsd a tekinteteket, amire te szeretnéd – mondjuk a mosolyodra. Még jobb megoldás, ha arcra és ajakra is használható, lip & cheek típusú terméket választasz. Szuperkönnyű felvinni az ajkadra, és az orcádon is finoman belepaskolod a bőrödbe, és máris frissebbnekés összeszedettebbnek látszol.

Extra tipp: Akár lip & cheek termékkel, akár rúzzsal pirosítod kicsit az arcodat, nagyon fontos, hogy ne körkörösen dörzsöld a bőrödbe, hanem finoman ütögesd-lapogasd bele. Akkor működik a legjobban, ha előtte szépen hidratáltad, mert ilyenkor a kéz melegétől beleolvad a bőrbe és a rajta lévő textúrákba. Míg ha dörzsölgeted, egyrészt az alatta lévő alapot is elkened, nem lesz egyenletes a végeredmény, és mivel kipirosodik miatta a bőröd, nem azt látod a tükörben, amit majd 5 perc múlva fogsz, hanem egy intenzívebb verziót.

Csak ha van időd

Ezeket a sminktrükköket tényleg csak akkor érdemes bevállalnod, ha nem rohansz. Ha kapkodsz, még akkor is félresikerülhetnek, ha egyébként gyakorlott vagy bennük.

Tusvonal: Csak akkor szép, ha egyenletes, szimmetrikus és nincsenek benne észrevehető hibák – márpedig ha a kapkodástól remeg a kezed, ezt nehéz megugrani.

Szemkontúr: Ha rohansz, akkor a vastag szemkontúr, de még a kevésbé látványos körkontúr sem a legjobb megoldás. Ha elnagyolt vagy nem szimmetrikus, az nagyon könnyen észrevehető.

Ajakkontúr: Feldobod ahogy sikerül, aztán meg egészen addig aggódsz, hogy jól néz-e ki, amíg le nem tudod valahol ellenőrizni feltűnés nélkül.

 

Kiemelt kép: Getty Images