Baba

A szemünk alá is mehet a koffein?

Anya, rendszeresen koffeinnel indítod a napodat? Amellett, hogy a bögrédből kortyolgatod, érdemes lehet elkezdened az arcodra is kenni.
2022. Május 09.
A szemünk alá is mehet a koffein (Fotó: Getty Images)

“A koffeint egyre gyakrabban használják a kozmetikumokban, köszönhetően a hatékony antioxidáns tulajdonságainak, és a sejtek UV-sugárzás elleni védelmének” – mondta el Loretta Ciraldo bőrgyógyász, a Dr. Loretta skin care (Dr. Loretta bőrápolás – a szerk.) alapítója a huffpost.com portálnak, és hozzátette, hogy ez a fajta védelem lassítja a fotoöregedést (a napsugárzás bőröregítő hatása – a szerk.), beleértve a ráncok és az öregségi foltok elleni hatását.

A szakértők szerint az egyik oka annak, hogy a koffein ennyire népszerű alapanyag a bőrápoló termékekben az, hogy nagyon jól keresztülhatol a bőrön. “Képes eljutni oda, ahova kell” – fogalmazott Rebecca Marcus bőrgyógyász, a Maei MD Skincare (Maei MD bőrápolás – a szerk.) alapítója. Hozzátette, hogy az erek összehúzásával a koffein elősegíti a mikrokeringés fokozását, és csökkentheti a puffadást.

Sötét karikák és ráncok ellen

A szem alatti terület az egyike azoknak, ahol a koffein valószínűleg a leghatékonyabb. “Mivel a szem alatti területen a bőr vékony, az összetevők képesek behatolni, és erősebb hatást kifejteni” – mondta Marisa Garshick bőrgyógyász.

A. Shadi Kourosh bőrgyógyász, a Harvard Orvosi Iskola bőrgyógyász adjunktusa hozzátette, hogy mivel a koffein összehúzza az ereket, csökkenti a véráramlást, ezáltal a bőrpírt, és leapasztja a duzzadt területeket. Így hasznos lehet a duzzadt szemek, bőrpír, illetve a bőr kivörösödése esetén allergia, rosacea vagy alkohol miatt.

Azonban az, hogy mennyire hatékony a koffein, attól is függ, hogy mi okozza az adott problémát. Kourosh például arra hívta fel a figyelmet, hogy a sötét karikák lehetnek valakinél örökletesek. “Egészségügyi tényezők okozhatják ezeket, és bizonyos bőrtípusok hajlamosak rájuk. Tehát ha többről van szó, mint puffadtságról, ami nem szűnik meg hideg borogatással vagy koffein alapú krémmel, akkor ideje bőrgyógyászhoz fordulni.”

Segíthet narancsbőr esetén?

Sok termék létezik, amely állítása szerint csökkenti a narancsbőrt, és ezek közül több tartalmaz koffeint. Mi ennek az oka? “A koffein a metilxantinok családjába tartozó vegyület, amely gyakran megtalálható a kávéban és a teában” – mondta el a portál kérdésére Joshua Zeichner bőrgyógyász, a Mount Sinai Kórház Bőrgyógyászati Osztályának kozmetikai és klinikai kutatási igazgatója. Hozzátette, hogy közvetlenül fokozhatja a felesleges zsír lebontását is, mert a metilxantinokról kimutatták, hogy fokozzák az anyagcserét és a zsírlebontást.

Mindez jól hangzik, azonban Zeichner elmondta, hogy  “a bőrproblémákra, mint például a narancsbőrre gyakorolt hatása szerény, mert ahhoz, hogy a termékben lévő koffein kifejtse a hatását, magához a zsírhoz kellene eljutnia, amihez át kellene hatolnia a bőr teljes rétegén, a bőr alatti szövetekbe”. Ez pedig kihívást jelent a helyileg alkalmazott összetevőnek.

A hatás más összetevőkkel együtt a legjobb

Michele Koo esztétikai plasztikai sebész elmondta a portálnak, hogy a koffein nem gyógyír mindenre, azonban bizonyos összetevőkkel együtt fényesebbé teheti a bőrt, csökkentheti a duzzanatot, és egyes összetevőket a sejtekbe irányíthat a jobb eredmény érdekében.

Hatékony lehet például más antioxidáns összetevőkkel együttesen.

Ügyelni kell azonban a folyamatos, rendszeres alkalmazásra. “Ahhoz, hogy lássuk a hatást, naponta használni kell a terméket” – mondta el Nicole Negbenebor bőrgyógyász. “Ha abbahagyjuk a használatát, a bőr visszatér a megszokott állapotba.”

Amire érdemes figyelni

Negbenebor felhívta a figyelmet arra, hogy a legtöbb helyileg ható készítmény 3 százalék koffeint tartalmaz. Ha egy készítményben ennél alacsonyabb a százaléka, az lehet, hogy nem lesz olyan hatékony, míg ha a koncentráció túl magas, az irritációt, égést okozhat.

Ahogy minden más összetevő esetében, a koffeines termékeknél is éppen ezért érdemes először egy kisebb tesztponton bőrpróbát végezni.

Forrás: parents.com