Kamasz

Így tanítsd meg a fiadat a borotválkozásra

Az első borotválkozás fontos mérföldkő lehet egy kamaszfiú életében, ezért ha van rá lehetőségünk, érdemes rászánnunk az időt, hogy mi adhassuk át ezt a tudást számára.
2023. Július 24.
fiú borotválkozik
Fotó: Getty

„Kisfiúként azt hittem, hogy a borotválkozás az egyik legmenőbb dolog a világon, és mire tizenhárom éves lettem, már alig vártam, hogy én is beavatódjak ebbe a szent misztériumba” – meséli nosztalgiázva Balázs, aki keresztapjától próbálta meg ellesni a borotválkozás trükkjeit, sőt időnként még a borotváját is elcsente, hogy kipróbálhassa. „Nem volt egyszerű dolgom, mert apám világéletében villanyborotvát használt, anyám azonban ragaszkodott hozzá, hogy apám vegye kézbe az oktatásomat. Gondolom, szerette volna, hogy apám, akivel nem volt túl jó kapcsolatom, amolyan férfi példaképként állhatna előttem. Képzelheted, milyen kínosra sikeredett az egész. Apám vért izzadva próbált oktatni, de sehogy sem állt kezére a dolog, anyám a fürdőszobaajtóban ácsorgott és lelkesen várta az eredményt, én meg összevissza karistoltam, vágtam magam. Néhány hét után lassacskán belerázódtam a technikába, de amilyen nagy lelkesedéssel vártam az első borotválkozást, olyan unalmas, hétköznapi rutinná vált az elmúlt évtizedekben. Pedig a covid idején még egy hagyományos borotvát és pamacsot is beszereztem a meglévő modernebb eszközeim mellé, és egy rakat videót megnéztem, mert eltökélt szándékom volt, hogy végre megtanulok tisztességesen borotválkozni. Végül beleuntam a sok macerába. Mostanában – ahogy a fiam a kamaszkorba ért – sokszor eszembe jut, hogy hamarosan nálunk is időszerű lesz a téma.”

Mikor kezdjen el borotválkozni egy fiú?

A fiúk életében jellemzően a pubertáskor környékén (10-16 éves kor körül) merül fel a borotválkozás kérdése először, amikor a korábbi, pihés arcszőrzet sötétebbé, erősebbé válik, és kialakul a mellkas-, a hónalj- és a szeméremszőrzet is.

Dévényi Klára kozmetikusmester tapasztalatai szerint a borotválkozás kérdése szorosan összefonódik a helyes arcápolás problematikájával – mindkét esetben fontos, hogy a gyermek ne szülői nyomásra lépjen, hanem saját döntéséből.

„Nagyon változó, hogy mikor határoz úgy egy kamasz, hogy borotválkozni szeretne. Van, akit pár kósza szőrszál is rettenetesen zavar, míg másokat különösebben nem érdekel a dolog; de az is befolyásoló tényező lehet a srácoknál, hogy fokozatosan, lassanként jelenik meg az arcszőrzet, vagy egy férfiasabb, erőteljesebb szőrnövekedés jelentkezik rögtön az elején. Szakállas kamasszal nem nagyon szoktam találkozni” – teszi hozzá nevetve Klára, aki szerint a legjobb egy támogató szülői attitűd, amivel jelezzük a fiatalnak, hogy bármikor felteheti a kérdéseit, és kérhet segítséget.

Kitől tanuljon meg a gyerek borotválkozni?

Míg régen elsősorban az apákra hárult a feladat, manapság már nem biztos, hogy egy férfi családtag lesz, aki segít. A mozaikcsaládokban a fiúk sokszor nem is élnek együtt az édesapjukkal, vagy csak hétvégente tudnak találkozni. A kozmetikus mester szerint ilyenkor is sokat segíthet a támogató anyai kommunikáció („Hétvégén, amikor apánál leszel, beszéljetek erről!”), de a fiatalok egyre gyakrabban egymástól vagy az online térben szerzik meg a szükséges edukációt.

Klára azt javasolja, hogy ha a családban az idősebb fiútestvér vagy apa (nevelőapa) rendszeresen jár borbélyhoz, akkor érdemes rákérdeznie a szakembernél, hogy adna-e tanácsot a fiatalabbnak is. „Sajnos azt tapasztalom a saját szakmámban, hogy az otthoni bőrápolással kapcsolatos tanácsadás kissé háttérbe szorul, pedig egy ilyen szituáció remek lehetőséget teremt arra, hogy később ezek a fiúk is szívesen látogassák a barber üzleteket”teszi hozzá a kozmetikus.

Attila a nyolcvanas években látott először borbélyt, és mély nyomot hagyott benne az első találkozás:

„Imádtam a nagyszüleimet, és óvodás-kisiskolás koromtól rengeteg időt töltöttem náluk. A kis alföldi faluban, ahol éltek, egy idős borbély bácsihoz jártak a férfiak, így nagyapám is. Emlékszem, öt-hatéves lehettem, amikor nagyapám kézen fogott és elvitt a borbélyműhelybe, ahol szájtátva végignéztem, ahogy pengével megborotválják. Minden ilyen alkalom olyan volt, mint egy kisebbfajta ceremónia. A férfiak beszélgettek, a borbély csendesen tette a dolgát, az egész helynek különös atmoszférája volt. Később ő vágta az én hajamat is, és most engem kísér el a barber shopba a fiam. Szerintem szükség van olyan helyekre, terekre, ahol a férfiak egymás közt lehetnek” – meséli a negyvenes évei elején járó férfi.

Előkészületek a borotválkozáshoz

Mi mindenre lesz szükségünk az első borotválkozáshoz? Elsősorban egy megfelelő borotvára, ami lehet elektromos vagy pengés (eldobható vagy cserélhető fejes), illetve borotválkozás előtti és után használatos készítményekre.

„Nem ismerek kezdő borotválkozó kamaszt, aki gépet használna” – osztja meg tapasztalatait Dévényi Klára, aki úgy látja, hogy a kamaszok körében a pengés eszközök örvendenek nagyobb népszerűségnek. Ez tűnik praktikusabb választásnak akkor is, ha a szőrzet ritkább, és fokozatosan sűrűsödve jelentkezik az arcon. A kozmetikus mester ezekkel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy egy gyulladt, pattanásokkal teli arcbőrön – ami a hormonális változások gyakori velejárója – az egyszer használatos eszközökkel célszerű indítani. Ezt főleg azért is javaslom, mert ebben az életkorban nem, vagy csak kevés figyelmet fordítanak a fiatalok az eszköz tisztítására, higiéniájára.

Az elektromos gépet akkor érdemes választani, ha a kamasz hirtelen egy férfias, klasszikus, teljes arcszőrzettel szembesül; de olyankor is szóba szokott jönni, amikor a családban az idősebb férfiak ezzel borotválkoznak. Ezen gépek közül a körkésesek biztonságosabbak.

És vajon milyen bőrápoló készítményekre lehet szükségünk?

„Ebben az életkorban már fontos, hogy a kamasznak legyen egy jó minőségű arctisztító készítménye, amivel eltávolíthatja a szennyeződéseket, a zsírt, verejtéket és az elhajt hámsejteket. A borotválkozással ugyanis nem helyettesítjük az arctisztítást, amit a borotválkozás előtt is el kell végezni, és a nyakra is ki kell terjeszteni – hívta fel a figyelmet Klára.

Preferencia és ízlés dolga, hogy borotvahabot, krémet vagy zselét, esetleg borotvaszappant vagy olajat használna szívesebben az illető. „Én a méreganyag-mentes bőrápolás híve vagyok – ami elsősorban a készítmény összetevőinek tudatosabb áttekintését jelenti –; a hozzám forduló tiniknek is ezt javaslom. Ezeknek a borotválkozás előtti készítményeknek az a feladatuk, hogy megpuhítsák a szőrt, megkönnyítsék a szőrszálak vágását, valamint jó csúszást biztosítsanak a pengének az arcon. Hiszen ilyenkor a szőrszálat nem kihúzzuk a szőrtüszőből, mint például a gyantázásnál vagy egy csipeszelő technikánál, hanem a bőr síkjában vágjuk el.

@yourprouddad

POV:Dad teaches you to Shave🙂

♬ original sound - Your Proud Dad

Mire figyeljünk borotválkozáskor?

Az arc megfelelő tisztítása, előkészítése és langyos vízzel felpuhítása után felvihető a választott készítmény a borotválni kívánt területre, majd lassú, óvatos mozdulattal lehúzható a szőr. „A férfiak és az arc esetében ez általában lefelé történő mozdulatokat jelent, a szőrnövekedés irányának megfelelően. Az áll alatt, illetve a nyak területén, ahol a szálirány kissé elkanyarodhat, azonban jobban kell figyelni, ellenkező esetben a szőrszálat a szőrtüszőbe toljuk, amitől begyulladhat” – magyarázza Dévényi Klára, hozzátéve: rendkívül fontos, hogy a penge éles legyen, mert ha kopott, vagy esetleg a krémezőcsíkok is kifakultak, akkor tépheti-cibálhatja a bőrt – ez főleg érzékenyebbeknél lehet probléma (érdemes felhívni a kamasz figyelmét arra is, hogy ne ütögesse a mosdókagyló oldalához a borotvát, és törölközővel se szárítsa meg, mert ezek tönkreteszik).

Ha mégis megsértené magát a kiskamasz, akkor hagyományos – jódmentes – színtelen bőrfertőtlenítő sprével permetezzük be az érintett területet! Ebből egyébként is jó, ha tartunk a házipatikában, de a gyógyszertárakban is ajánlanak megfelelő terméket. Mélyebb, nagyobb vérzéssel járó vágást általában akkor ejthetünk a bőrön, ha a bőrfelszínből kiemelkedő képlet van az arcon. Ilyenkor – a fertőtlenítést és szárítást követően – a sérülést érdemes leragasztani az első napon.

Borotválkozás után

Amikor végeztünk, az arcon maradt habot vagy krémet bő, hűvös vízzel öblítsük le, majd ezt követően bekenhetjük egy borotválkozás utáni készítménnyel, ami ápol és hidratál – tanácsolja a szakember, aki óva int az alkoholos termékek használatától. Elmondta, hogy ezek csak 70 százalék feletti alkoholtartalom esetén tudnak fertőtleníteni, ráadásul a koronavírus-járvány idején megtapasztalhattuk, milyen pusztítást okozhat ez a szer a bőregészségben. Ő inkább azt javasolja, hogy válasszunk természetes hatóanyag-tartalmú, fertőtlenítő hatású készítményeket (pl. hamamelis vagy teafaolaj-tartalommal). Ezek általában olyan gélek vagy borotválkozás utáni fluidok és szérumok, amelyeket vékonyan kell felvinni.

Végül, a borotválkozás zárásaként, ne felejtsük el nyáron a fényvédők használatát sem, különösen, ha a kamasz sok időt tölt a szabadban!