Kamasz

Amit a kamaszodnak tudnia kell, ha borotválja a hónalját

Ő még csak most tanulja, hogyan bánjon jól a bőrével. A borotválás, ha jól végzik, a személyes higiénia egyszerű és praktikus eleme lehet – segíts neki benne!
2023. Március 27.
fiatal nő tükörben, borotválás
Fotó: Getty Images

Lehet, hogy bele sem gondoltál még, hány ponton csúszhat félre egy olyan egyszerű rutinművelet, mint a hónaljborotválás, ha valaki nem gyakorlott és nincs tisztában az alapokkal. A kamasz gyermeked számára ez egy fontos lépés lehet: a lányokat és a fiúkat is zavarhatja az itt megjelenő szőrzet. Ahogy az is, hogy ennek megjelenésével felerősödhet a testszag: ennek egyrészt hormonális okai vannak, másrészt maga a szőrzet megnöveli a felületet, amely az izzadságot lebontó, kellemetlen szagot okozó baktériumok rendelkezésére áll, és fokozza az izzadást is. Megszabadulni tőle legegyszerűbben borotválással lehet – akkor is érdemes ezzel a szőrtelenítési módszerrel kezdeni, ha te magad egyébként epilálod vagy gyantáztatod a hónaljadat. Ha ezt már megszokta, és szükségét érzi, később válthattok módszert Addig is néhány egyszerű tanáccsal sokat segíthetsz neki, hogy megússzon néhány kezdeti kellemetlenséget. Igen, lesz olyan köztük, ami neked teljesen egyértelmű, de emlékezz csak vissza: neked is meg kellett tanulnod az alapokat, hogy olyan könnyedén menjen a hónaljborotválás, mint most.

Vigyázat, veszélyek

Több oka is van annak, hogy a hónalj borotváláshoz az elején elkél egy kis segítség:

  • A terület nehezebben hozzáférhető, nem egyenletes
  • A bőr itt extrán érzékeny
  • Itt fokozottabb az izzadás, ami miatt az érzékenység is fokozódhat
  • Ha nem elég óvatos, a bőr a borotválás után viszkethet, kipirosodhat
  • Extrém esetben meg is vághatja magát
  • Ügyesnek kell lenni, hogy megelőzzétek a szőrszálak benövését is

Összegyűjtöttünk néhány hasznos trükköt, hogy a lehető legjobban megóvjátok a bőrét és a lehető legkönnyebben belejöjjön a borotvás szőrtelenítésbe.

1. Este gyakoroljatok

Sokat segít, ha van idő arra, hogy a bőr megnyugodjon, regenerálódjon borotválás után. Ha nem kell azonnal izzadásgátlózni, ruhát venni, mozogni egész nap, akkor az esetleges kipirosodás, érzékenység könnyebben elmúlik. Erre az éjszaka jó esetben tökéletesen elég.

2. Tusoljon előtte

Vagy fürödjön, a lényeg, hogy a szőrszálak kicsit puhuljanak meg, így könnyebb lesz a borotvával megszabadulni tőlük.

3. Legyen saját borotvája

Ne a tiédet add kölcsön, még úgy sem, hogy előtte lefertőtlenítitek. Jobb érzés lesz neki, ha saját eszközzel próbálkozhat. Ráadásul így a tisztán tartására is neki kell odafigyelni – ez is egy fontos szempont.

4. Több pengéset válasszatok

A hajlatokban nehezebben hozzáférhető helyekre mindenképpen mozgó fejes, több pengés borotvát válasszatok: ez lesz a legegyszerűbb és legkíméletesebb. A több penge hatékonyabb, kevesebbszer kell áthúzni a bőrön, így kevésbé viseli meg azt.

5. Hab vagy gél kötelező

Soha ne engedd, hogy a borotva siklását és a bőr védelmét segítő borotvahab vagy -zselé nélkül borotváljon. Ez fontos ahhoz, hogy a bőr legfelső rétege ne sérüljön, ne eredményezzen a folyamat irritációt, kivörösödést. Kísérletezzétek ki, melyik formula válik be neki leginkább, és aztán használjátok azt.

6. Nyugodt mozdulatokkal

Segíts neki abban, hogyan fér hozzá leginkább ehhez a kényes területhez, és hogyan tudja úgy emelni a kezét, megfeszíteni a bőrt, hogy a lehető legkevesebb húzással eltávolítsa az összes szálat. A sok apró mozdulat nem javasolt, próbáljátok óvatosan, figyelmesen, módszeresen és alaposan, de kíméletesen végigborotválni a bőrt.

7. Jöhet egy kis gyengédség

Az esti időpont azért is jó, mert ilyenkor simán feltehettek valamilyen bőrnyugtató, regeneráló krémet a hónalj bőrére, amely hidratálja is azt. Az aloe vera, a panthenol vagy a körömvirág például szuper összetevők ilyen esetre. Reggelre tökéletesen beszívódik, vagy ha mégsem, akkor egy gyors zuhannyal eltávolítható, mielőtt izzadásgátlót vinne fel.

8. Figyeljetek a borotvára!

Ha megvan az ideális eszköz, úgy lesz a leghosszabb élettartamú, ha alaposan megtisztítva, fertőtlenítve, megszárítva tároljátok lehetőleg úgy, hogy ne legyen vizes a következő használatig. És ne ragaszkodjatok hozzá túl hosszú ideig: a megkopott élű pengékkel lassabb és kevésbé kíméletes lesz a borotválás, mert jobban a bőrre kell nyomni az eszközt.

9. Hámlasztani sem árt

A benőtt szőrszálak nagyon kellemetlenek tudnak lenni. Segíthet a megelőzésben, ha egy-két hetente fürdés után finom szemcsés testradírral átdörzsöli a hónalj bőrét. Ez segít megszabadulni az elhalt hámsejtektől, a bőrre tapadt kozmetikummaradványoktól.

10. Nem kötelező!

Fogadd el azt is, ha a kamasz gyerekedet esetleg egyáltalán nem zavarja, ha szőrös a hónalja. Mondd el neki, milyen előnyökkel járhat a szőrtelenítés, de éreztesd vele, hogy ez egy lehetőség, nem pedig kötelezően elvárt teendő.