Terhesség

Kell-e borotválkozni szülés előtt?

A TikTokon egy szülészeti szakember üzenetet küldött a várandósoknak. Végre kiderül: kell-e szőrteleníti a szülés előtt.
2021. November 04.

A szülés előtti este van miért aggódni, de a szőrzet nem tartozik ezen dolgok közé – állítja egy szakember a TikTokon.

A nagy napot megelőző héten a leendő szülők úgy érezhetik, hogy végtelen az utolsó pillanatban elvégzendő teendőik listája, a kórházi táska bepakolásától az otthoni dolgok elrendezésén át egészen a kis ruhácskák előmosásáig. Ezen kívül egy várandósnak még egy dolog járhat a fejében: némi ápolás odalent.

Ám egy ápolónő, szoptatási tanácsadó és dúla most üzenetet küldött a hasonló helyzetben lévőknek: “Ne fáradjanak!” Szerinte az a legjobb, ha a kismama a terhesség alatt hagyja a saját menetében zajlani a dolgokat, vagyis nem borotválkozik. Már több mint négymillióan látták a videóját: “Tudtad, hogy 36 hét terhesség után NEM ajánlott borotválni?” El is magyarázza, miért.

@nutmeg_lcDon’t shave your bush! #pregnancy #pregnant #birth #laboranddelivery #laborprep #vulva #prenatal #obgyn #doula #babynurse #intothethickofit #lc

♬ Into The Thick Of It! – The Backyardigans

“A borotválás növeli a fertőzés kockázatát a születéskor, még császármetszés esetén is.

Ez a tanács megkönnyebbülést jelenthet a várandós nők számára. Főként, hogy a harmadik trimeszterben az ember még a lábujjait sem látja, nemhogy a nemi szervét, ami igencsak megnehezíti az ápolást. Nem csoda, hogy sokan a párjukat kérik meg erre a feladatra.

De lássuk, mit szól a szülésznő a gyantázáshoz! “A gyantázás sem szükséges, és általában fájdalmasabb is a terhesség alatt”- fogalmazott a dúla a TikTokon, majd közölte, hogy senki ne aggódjon, mert az orvosokat sem érdekli, hogy mikor szőrtelenített a kismama. 

Voltak, akik üdvözölték a szakember videóját és véleményét: “Ez fantasztikus hír, mert már nem tudom elérni” – írta egyikük, mások azonban szkeptikusan fogadták a nővér tanácsát. “Ha nem borotválja le a kismama, akkor az orvos megkéri a nővért, hogy tegye meg” – kommentelt egy másik hölgy. A szakember azonban így válaszolt: “Ez már nem bevett gyakorlat sok országban. De a változás lassan történik.”

Az ápolónő idézett egy 2014-es rendszerszemléletet is, amely arra a következtetésre jutott, hogy “nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a szülés előtt álló nők perineális borotválkozása előnyös”.

Korábbi cikkünk szerint császármetszésnél leborotválják a szeméremszőrzet felső részét vagy egészét, várható gátmetszésnél csak a hüvelybemenet és a végbélnyílás közötti területet. Ám egyre több kórházban tekintenek el attól, hogy minden kismamánál sort kerítsenek rá. A borotválás olyan parányi sérüléseket idéz elő a bőrfelületen, amelyek valóban elfertőződhetnek. Mivel csupán a szülő nők egy részénél van szükség császármetszésre vagy gátmetszésre, nem szükséges mindegyiküknél leborotválni a szőrzetet.

A lényeg: ne aggódjatok amiatt, hogy hogyan néztek ki, mert ez nem esztétikai, hanem egészségügyi kérdés. Csak a fizikai és mentális egészségedre koncentrálj!