Gyerek

Csillámos körmök az oviban – ezt gondolja róla a bőrgyógyász

A legtöbb kislány odáig van a színes, csillogós, fényes körmökért, és minden vágya, hogy ő is ilyenekkel pompázhasson. De még ha az oviban, suliban engedélyezett is a lakk, érdemes kétszer meggondolnod, fested-e a lánykád körmeit.
2022. November 02.
Gyerek körömlakk lakkozás

Annyira cuki vele és úgy imádja, ugyan miért ne lakkozhatnád ki az ő körmét is? Vagy miért ne kaphatna akár ő is lakkot, amíg rád vár a manikűrösnél? Mielőtt legyintenél, hogy „ugyan mi baja lehetne tőle”, érdemes megnézned, mit gondol a dologról dr. Gyöngyösi Nóra PhD bőrgyógyász szakorvos.

Nem mindegy, hányszor

Ha már hosszú ideje színes körmökért könyörög a gyerek, jó, ha tudod, hogy egy jó minőségű, esetleg a legproblémásabbnak tartott összetevőktől mentes körömlakktól jó eséllyel nem lesz semmi baja, ha egy alkalommal engedsz neki, hogy kipróbálhassa. Azonban a rendszeres lakkozás már egészen más kategória egy gyereknél. „Minden körömlakk valamilyen mértékig szintetikus anyag, vannak benne tartósítószerek, potenciális allergének – figyelmeztet a szakértő.

Lehet, hogy most még semmilyen problémát nem okoz, de nem tudhatod, hogy ha rendszeresen használjátok, a későbbiekben, pár év múlva nem hoz-e létre allergiás reakciót.

Természetesen vannak az ismert allergének, amelyeket könnyű elkerülni. De rengeteg olyan anyag van, amelyről nem lehet tudni, hogy annál az adott gyereknél fog-e később problémát, mondjuk ekcémát okozni. És ha kiderül, hogy számára a lakkban van problémásnak bizonyuló összetevő, a kialakult panaszt visszafordítani már nem lehet.” Tehát azzal, ha úgy döntesz, hogy rendszeresen lakkozod a gyerek körmét, nem tudhatod, hogy nem egy későbbi allergiának ágyazol-e meg. A gyerekek bőre még nagyon másképp reagál, mint a felnőtteké, és ami kicsi korban vele történik, annak bizony hosszú távú hatása lehet.”

dr. Gyöngyösi Nóra bőrgyógyász

dr. Gyöngyösi Nóra PhD bőrgyógyász szakorvos

A gyereklakk jobb?

Léteznek már kimondottan gyerekeknek kifejlesztett, könnyen eltávolítható, lehúzható körömlakkok, vajon ezzel kiválthatjuk a normál körömlakkot kockázatok nélkül? „Ezek a termékek ugyanúgy tartalmaznak valamilyen típusú ragasztót és színanyagokat, amelyekkel kapcsolatban ugyanaz igaz, mint a hagyományos lakkokat illetően: még ha alapvetően biztonságosak is, nem tudhatjuk előre, rendszeres használattal nem fejlesztenek-e ki később allergiás reakciót.

Amiben mindenképp jobbak ezek a lehúzható vagy meleg vízzel lemosható termékek a „felnőtt” lakkoknál, az az, hogy nincs szükség körömlakklemosóra az eltávolításukhoz. Különösen az acetontartalmú lemosó az, amely erősen kiszáríthatja, gyengítheti a gyerekek érzékeny, vékony körmeit és a körmök körülötti bőrt, ami apró sérülések nyomán fertőzések behatolási kapuja lehet.” És persze azt is jó, ha tudod, hogy ha lehúzható körömlakkot választasz, azt a gyerek bárhol, bármikor le tudja szedegetni, színes darabkákat hagyva maga után, amerre jár. És egy hosszas fürdés is könnyen leáztathatja a csini manikűrt – ha erre nem figyelmezteted előre a kicsit, lehet, hogy zokon veszi.

Manikűrös – minek?

Kicsiknél talán még nem olyan gyakori probléma (bár előfordul, hogy a kislányok is kapnak egy kis manikűrt, amíg az anyuka körmét csinálják a szalonban), kiskamaszoknál, tiniknél már gyakoribb, hogy a rendszeres manikűrözés, a köröm növesztése, formázása, a körömágybőr vágása, visszatolása okoz panaszokat. „Ha manipuláljuk a körmöt, azzal beleavatkozunk a normális fejlődésbe – magyarázza dr. Gyöngyösi Nóra. – A manikűrözés során apró sérülések keletkezhetnek, és minden sérülésnél nő az esély, hogy baktériumok, gombák jussanak be a sérült területen a köröm alá.”

Így vágd a kicsi körmét

„A kisgyerekek körömápolását illetően az óvatosság az egyik legfontosabb feladat. Az Amerikai Bőrgyógyászok Társasága hivatalos állásfoglalása szerint az alábbi szabályokat érdemes betartani:

1. Rövidek legyenek a gyerekek körmei

2. 9-10 éves korig felnőtt vágja őket

3. A felpuhult körmöt könnyebb vágni, ezért célszerű ezt fürdés, zuhanyozás utánra időzíteni

4. A széleket le kell kerekíteni, hogy ne akadjanak bele semmibe

5. TILOS levágni a körömágynál lévő bőrt, ez nagyon érzékeny a gyerekeknél

Tartós verzió – tilos!

Míg a hagyományos lakk egyszer-egyszer megengedhető, a géllakk kimondottan nem ajánlott gyerekeknél. „14 éves kor alatt egyáltalán nem javasolt az UV-lámpa használatát igénylő lakkok alkalmazása, de későbbi életkorban is, igazából mindenki számára átgondolandó dolog – hangsúlyozza a bőrgyógyász. – Minden egyes alkalommal ugyanis, amikor UV-sugárzás éri a kezet, nő a körömágyi melanoma kockázata. Egy felnőttnél ez lehet saját döntés, de kisgyereknél egyáltalán nem ajánlott, felesleges kockázatot jelent.”

gyerek körömlakk kéz közlei

Fotó: Getty Images

A mentes mehet?

Ha úgy döntesz, néha megengeded az ovisodnak, kisiskolásodnak, hogy kilakkozzátok a körmét, és a lehető legkevésbé káros megoldást keresel, nézz körül az úgynevezett 10+ mentes körömlakkok között. (De tartsd észben a szakértő ajánlását: hosszú távú, rendszeres használatnál ezek esetén sem zárható ki a gyerekeknél a későbbiekben allergia kialakulása.) Ezek a termékek nem tartalmazzák az alábbi, általánosan legproblémásabbnak ítélt (vagy gondolt) vegyületeket: formaldehid, toluol, DBP, kámfor, formaldehidgyanta, xilol, parabének, illatanyagok, ftalátok, állati eredetű és állatokon tesztelt összetevők. A lista egyes elemei változhatnak, az elnevezés ugyanis nem hivatalos minősítés – mindenesetre egy jó irányadó, ha valami kevésbé káros alternatívát keresel magatoknak.

Kiemelt kép: Getty Images