Gyerek

Károsíthatják a DNS-t az UV körömlakkszárítók

A zselés manikűr rendkívül népszerű, mert gyorsan szárad és tovább tart, mint a normál lakkozás. A gél lakkhoz használt UV-lámpa mutációt okozhat a sejtekben, hosszú távú egészségkárosító hatása lehet – állítják amerikai kutatók.
2023. Január 27.
Körömlakk színt választ
Kép: Getty Images

A gél lakkok megkötéséhez használt UV körömlakkszárítók által kibocsátott sugárzás károsíthatja az emberi sejteket és a DNS-t, a rák kockázatával összefüggő mutációkat okozhat – állítja a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem tanulmánya.

Korábbi kutatások már bizonyították, hogy az UV-sugarak miként okozhatnak bőrkárosodást és növelhetik a bőrrák kockázatát.

A gélmanikűrözés során a több rétegben felvitt zselét UV-lámpa segítségével alatt szilárdítják meg. Az ultraibolya sugárzással működő körömlakkszárító készülékek az ultraibolya fény egy bizonyos 340-395 nm spektrumát használják a zselé megkötésére. Azt már korábban is bebizonyították, hogy a szoláriumokban használt 280-400 nm UV-spektrum rákkeltő lehet, a körömszárítók hatását kevésbé vizsgálták.

Már 20 perces kitettség is ártalmas lehet

A San Diego-i Egyetem kísérlete során a sejteket egy, két illetve három alkalommal tették ki UV-lámpa sugárzásnak, az egyes expozíciók időtartama 0 és 20 perc között volt. Minden kísérletben egyetlen 20 perces besugárzás 20-30 százalékos sejthalált eredményezett, míg három egymást követő 20 perces expozíció 65-70 százalékos sejthalált okozott.

A kutatók szerint a Nature tudományos folyóiratban közzétett tanulmányuk eredményei átfogó képet nyújtanak a körömlakkszárítóval történő besugárzás után bekövetkező DNS-károsodásról és sejtmutációról, de további kutatásokra van szükség, hogy egyértelműen kijelenthető legyen, hogy a körömlakkszárító gépek használata rákkeltő hatású.

Forrás: euronews.com