Gyerek

Napallergia: ezek a tünetek figyelmeztetnek

A napallergia tipikus bőrelváltozásokkal jár, amit ha nem kezelnek megfelelően, súlyos következményei lehetek.
2024. Július 06.

A napallergia tulajdonképpen a bőr fényérzékenysége, nem kifejezetten csak nyáron jelentkezik, az érintettek – főként nők és leginkább 25-35 évesek – tavasztól őszig tapasztalják a tüneteket. Egyre több embert érint, kialakulása nem a bőrtípustól, hanem hajlamtól függ.

nő, bőrpír

Kép: Getty Images

A napallergia tünetei

A napallergia kiváltó oka az UV-sugárzás és azt feltételezik, hogy egy úgy nevezett sejtes immunválasz áll a hátterében. A tünetei: viszkető, égető érzés, bőrpír, csalánkiütés, hólyagok, akár ödémák a bőrön. A megelőzés és a kezelés adja magát: tartózkodni kell a naptól, árnyékban lenni, védeni a bőrünket. Súlyos esetekben az árnyék sem elég, mert még így is allergiás reakció lép fel, sajnos ebben az esetben csak a zárt tér jelent megoldást. Érdemes olyan ruhákat beszerezni, amelyek nem eresztik át az UV-sugarakat.

Arra érdemes figyelni, hogy azok, akik napallergiában szenvednek egyaránt kerülniük kell az UV-A és az UV-B sugarakat is, ezért olyan fényvédő krémet használjanak, amelyeknek UV-A szűrő hatása is van. A fényvédőt legalább félórával előbb kell felvinni a bőrre, mielőtt napra mennénk.