Trend

Mit árul el rólad a körmöd?

Ha lakkozod vagy manikűrössel készítteted, akkor persze azt, hogy mi a kedvenc színed és mintád. De a natúr köröm az egészségedről is sok mindent mesélhet.
2024. Május 08.
körömerősítés, mit árul el rólunk a körmünk, manikűr
Fotó: Getty Images

Ha géllakkot vagy valamilyen műkörmöt, tartós körmöt/lakkozást viselsz, akkor csak ritkán szembesülsz a körmeid valódi állapotával. Pedig a köröm nagyon sok mindent elárul arról, milyen egészségi állapotban van a viselője. Persze leginkább akkor ha maximum lakkozod, és nincs rajta folyamatosan valamilyen tartós, épített réteg, amit le kell oldani vagy reszelni ahhoz, hogy a saját körmöd látsszon. Szóval az alábbi trükkök leginkább azoknak lesznek hasznosak, akik a natúr körömre esküsznek – de nekik nagyon. Nézd csak meg a körmeidet jó alaposan, aztán olvasd el, mire utalhatnak a rajta látható jelek, apró elváltozások Nagy Kinga manikűrös szerint.

1. Fehér foltok

Okozhatja őket a köröm mechanikai sérülése: ha megütötted, odacsuktad, manikűrözésnél megsérült a körömágyad, esetleg rágod a körmöd, vagy tépkeded a bőrt, akkor a körömmel együtt lenövő fehér foltot láthatsz. De vitamin- vagy ásványianyag-hiány jele is lehet (gyakran B6-vitamin, esetleg cink, kalcium).

2. Törékeny, repedező, puha körömlemez

Szintén állhat a fenti vitaminok hiánya a töredező körmök hátterében, de a háztartási vegyszerek túlzott használata is okozhatja a körmök meggyengülését.

3. Hosszanti barázdák

Vegyszereknek való kitettség vagy a körömlemez, körömágy sérülése mellett kiválthatja vashiány is. Ekcémásoknál is megfigyelhető, esetleg ízületi gyulladáshoz is kapcsolódhat, de kóros kiváltó ok nélkül is megjelenhet.

4. Keresztirányú barázdák

Sokféle egészségügyi probléma okozhatja, érdemes szakembernek (például bőrgyógyásznak) megmutatni. Ekcéma, szív- és veseproblémák, körömágy-gyulladás is okozhatja, valamint terhesség alatt is előfordul.

5. Sárga köröm

Dohányzóknál gyakori, és azoknál is, akik pirosas, barnás vagy kékes lakkot használnak, és nem tesznek alá alaplakkot – a vörös árnyalatok színezik meg leginkább a körömlemezt. Jelezhet nyirokkeringési rendellenességet is.

6. Szürke elszíneződés

Leggyakrabban nyomás, ütődés okozza de vitaminhiány vagy vas– és cinkhiány miatt is megjelenhet.

7. Kékes árnyalat

Fontos odafigyelni rá (persze győződj meg róla, hogy nem kék, lila, zöld vagy fekete körömlakk színezte meg), vérkeringési zavarra vagy szívproblémára utalhat, érdemes vele orvost felkeresni.

8. Megvastagodott, sárgás vagy zöldes köröm

Gombás fertőzés valószínű, főleg, ha a köröm morzsalékossá is válik egy idő után.

Ha a fentiek közül valamelyik problémát észreveszed, mutasd meg szakembernek. Ha jársz manikűröshöz, őt is megkérdezheted, de ha biztosra akarsz menni, jó ötlet lehet egy látogatás a háziorvosodnál, esetleg bőrgyógyásznál. Addig is, amíg eljutsz, gondold át az alábbiakat (és majd számolj be róluk a szakembernek):

  • milyen trauma érhette a körmödet
  • mennyire vagy stresszes vagy kiegyensúlyozott
  • egészségesen étkezel-e
  • elegendő vitamint fogyasztasz-e
  • vannak-e más kellemetlen, problémára utaló tüneteid
  • mennyire óvod a körmödet, amikor vegyszerekkel dolgozol

Ha alapvetően egészséges, de gyenge a körmöd, ezekkel az erősítő lakkokkal formába hozhatod – lapozd végig a galériát!

Essie Strong Start Base Coat alaplakk
6 fotó megtekintése